nieuws

Architectenkeuze omstreden herbouw Valkhof Nijmegen

bouwbreed

Het Spaans/Engelse architectenduo Miralles/Fowler is geselecteerd om de herbouw van de Nijmeegse Valkhofburcht te ontwerpen. Projectontwikkelaar ICE en de Valkhofvereniging willen op deze plek een hotel en congrescentrum neerzetten.

Vorig jaar heeft de gemeenteraad zich geschaard achter deze plannen, die enkele tientallen miljoenen vergen en uitgevoerd worden door de Strukton Groep en Koninklijke Woudenberg Ameide. Staatssecretaris Nuis van Cultuur liet inmiddels weten het veto te steunen van de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek. De Valkhof omvat twee ruines uit de Karolingische tijd en het oudste stadspark van Nederland naar ontwerp van de negentiende eeuwse landschapsarchitect Zocher.

Voor het ontwerp was een prijsvraag uitgeschreven. De jury wees Miralles/Fowler als winnaar aan, maar beval aan dat ook elementen uit het plan van het Nederlands/Italiaanse duo Coenen/Galfetti moeten worden gebruikt.

Reageer op dit artikel