nieuws

Afgraven dijk leidt tot ‘dassenmoord’

bouwbreed

Het afgraven van een deel van de spoordijk langs het traject Roermond-Swalmen heeft het leven gekost aan enkele dassen. Bovendien werd een dassenburcht vernield en raakte een ander dassenonderkomen zwaar beschadigd. Volgens de stichting Das en Boom heeft de NS, opdrachtgever voor het werk, zich schuldig gemaakt aan ‘dassenmoord’.

Het spoorwegbedrijf ontkent dat bij het afgraven van de dijk dassen zijn omgekomen. Wel zou een deel van een dassenburcht zijn gesneuveld. Niettemin stellen de Algemene Inspectiedienst (AID) en de politie een onderzoek in. De das valt onder de beschermde diersoorten.

De NS en de stichting Das en Boom voeren al sinds 1994 samen met de provincie Limburg en het ministerie van Landbouw overleg over het ‘dassenprobleem’ in de spoordijk langs het traject Roermond-Swalmen. Enkele dassenfamilies hebben zich daar gevestigd en ondergraven de dijk waar het spoor overheen loopt.

In strijd met de afspraken heeft de NS volgens Das en Boom, een stuk dijk afgegraven om deze te kunnen verstevigen. Daarbij zou een burcht zijn verwoest. De NS stelt dat bij het graven een deel van het gangenstelsel is geraakt, maar dat van verwoesting beslist geen sprake is. Volgens de spoorwegen zijn daarbij geen dassen om het leven gekomen. De NS spreekt van een vervelend incident.

Reageer op dit artikel