nieuws

Zwartepieten met verf

bouwbreed Premium

Het blijft een zwartepietenspel, de discussie over de vervanging van oplosmiddelrijke verven. De verschillende partijen wijzen nog steeds naar elkaar als het gaat om een antwoord op de vraag hoe het toch kan dat het gebruik van alternatieven maar niet van de grond komt.

De Westergasfabriek in Amsterdam was vrijdag het decor voor een forumdiscussie ter afsluiting van de Verfcampagne van de Bouw- en Houtbond FNV. Met deze campagne wilde de bond zijn leden en opdrachtgevers wijzen op de gevaren van het werken met oplosmiddelhoudende verfproducten. Dat is gelukt, maar of de discussie over de vervanging van oplosmiddelrijke producten er een stap verder door is gekomen, is de vraag. De zwartepiet wordt nog net zo gemakkelijk doorgespeeld als voorheen.

Alle partijen kennen de gevaren van het werken met oplosmiddelen. Iedereen is ervan overtuigd dat er wat aan gedaan moet worden. Er bestaan gelijkwaardige alternatieven. Maar intussen daalt het aandeel van watergedragen verf eerder dan dat het stijgt. Els Daems, dubo-coordinator van de Stedelijke Woningdienst Amsterdam, stuit overal op weerstanden. Terwijl andere duurzame materialen wel ingang vinden, is het gebruik van oplosmiddelarme verven nog maar mondjesmaat.

Hoe dat komt? De schilders wijzen naar hun werkgever die hen verplicht met die producten te werken. En protesteren durven ze niet, want dan liggen ze eruit. De werkgever verschuilt zich achter zijn opdrachtgever, die op zijn beurt nog niet overtuigd is van de gelijkwaardigheid van oplosmiddelarme verven. B. van Haastrecht van woningbouwvereniging Het Oosten: “Het moet bij ons sober en doelmatig. Daar voldoen watergedragen verven nog niet aan”. Het Oosten houdt het dus nog op de traditionele alkydverf, maar schakelt wel over als er een wettelijk verbod komt. De verfindustrie ten slotte, die zowel de traditionele verven als de alternatieven maakt, houdt zijn economische belangen streng in de gaten en wacht op de vragen uit de markt.

Lichtpuntje

De al jaren bestaande impasse lijkt er dus niet minder op geworden. Toch zag F. de Bekker van het Bedrijfschap Schildersbedrijf een lichtpuntje in de onderhandelingen die werkgevers en werknemers donderdag hebben hervat. Zij hebben van De Grave tot februari de tijd gekregen zelf afspraken te maken om het gebruik van oplosmiddelhoudende producten aan banden te leggen.

Gebeurt dat niet, dan gaat de staatssecretaris over tot een wettelijk verbod op oplosmiddelen in verf. “Ik ben ervan overtuigd dat ze op korte termijn resultaten boeken. Met de dreiging van een wettelijk verbod zullen ze nu wel spijkers met koppen moeten slaan”, aldus De Bekker.

Zowel werkgevers als werknemers waren vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel