nieuws

‘Zaak-Roosenboom’ voor justitie Breda afgedaan

bouwbreed Premium

Voormalig wethouder T. Roosenboom van de inmiddels opgeheven gemeente Halsteren wordt niet vervolgd voor corruptie. Een onderzoek van het Openbaar Ministerie in Breda heeft geen enkel strafbaar feit aan het licht gebracht. Roosenboom werd onder meer beschuldigd van het aannemen van geld in ruil voor bouwvergunningen.

Het onderzoek van het Openbaar Ministerie heeft ruim een jaar geduurd. Justitie was in gang gekomen na meldingen van de Roosendaalse advocaat mr. P Gremmen en jurist mr. J. van Groningen uit Middelharnis. Beiden waren op basis van verhalen van clienten onafhankelijk van elkaar tot de conclusie gekomen dat Roosenboom niet zou deugen. “In Halsteren is het mogelijk problemen met de gemeente af te kopen en loont het om een bouwaanvraag door Roosenboom te laten uitwerken”, aldus beide raadslieden vorig jaar in deze krant.

Het onderzoek naar de huidige fractievoorzitter van een plaatselijke politieke partij in Bergen op Zoom, heeft echter niets opgeleverd. In een brief aan Roosenboom schrijft het OM dat “na grondige onderzoek totaal geen strafbare feiten gevonden zijn”.

Bewijs

Roosenboom zelf ziet het als een bewijs van zijn onschuld. Hij heeft de zaak steeds afgedaan als “vuilspuiterij” en “van A tot Z gelogen”. In een reactie in het Brabants Nieuwsblad zegt hij: Ik heb gewoon mijn werk als wethouder gedaan. En ik heb er nooit geen rooie rotcent extra voor aangenomen. Die beschuldigingen zijn als een emmer stront over mij heengekomen. Ik mag dan soms geen diplomaat zijn, dat geef ik toe, maar ik ben niet corrupt.”

Persofficier Koops van het Openbaar Ministerie wil “om privacy-reden” over de wijze van onderzoek geen mededelingen doen. Aanvankelijk zei een woordvoerder vorig jaar dat het orienterende onderzoek “enkele weken” met zich mee zou brengen. Dat die enkele weken uiteindelijk tot ruim een jaar zijn uitgegroeid zegt volgens Koops niks. “Wij hebben ons werk grondig gedaan. Voor ons heeft de zaak afgedaan.”

Gremmen en Van Groningen zijn verbaasd over het besluit Roosenboom niet te vervolgen. In de loop van deze week beslissen ze na een gesprek met hun clienten, die zich door de man gedupeerd voelen, of ze tegen dit besluit

Reageer op dit artikel