nieuws

Uniformiteit nodig bij inspectie van betonconstructies

bouwbreed Premium

Er moet meer uniformiteit komen in het inspecteren van betonconstructies. Dat stelde ir. N.T.M. Tiemessen, voorzitter van de Vereniging Inspectiebedrijven Beheer en Onderhoud Kunstwerken, tijdens de 4e Noordelijke Betonreparatiemiddag.

Op het moment zijn de inspecties zeer verschillend van kwaliteit. Opdrachtgevers hebben weinig inzicht in de kwaliteit, zodat zij meestal de opdracht gunnen aan de aanbieder met de laagste prijs. De kwaliteit van de inspectie laat dan vaak te wensen over. Dit zou opgelost kunnen worden door uniforme regelgeving voor inspecties, stelde Tiemessen. Er zou dan zelfs gedacht kunnen worden aan accreditatie van inspectie-organisaties.

De betoninspectiebranche loopt echter nog ver achter op bijvoorbeeld de chemische en petrochemische industrie. Ir. J. Spiekhout, hoofd inspectie van de Gasunie, vertelde aan de hand van die branche hoe de accreditatie van inspectiebedrijven georganiseerd zou kunnen worden.

De 4e Noordelijke Betonreparatiemiddag te Assen werd georganiseerd door VIBOK en de Kring Noord van de Betonvereniging. De VIBOK bestaat ruim een jaar en telt momenteel 13 leden. Het doel van de vereniging is het kwaliteitsniveau van de inspecties blijvend te verhogen.

Reageer op dit artikel