nieuws

TU Eindhoven werkt aan bamboe-norm

bouwbreed Premium

De Faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven kan gaan werken aan een ISO-norm voor bamboe. Dat blijkt uit een artikel in Cursor, het weekblad van de Universiteit. Bamboe is een grassoort, die over de hele wereld wordt gebruikt als bouwmateriaal.

Tijdens de in Peking gehouden oprichtingsvergadering van het ‘International Network on Bamboo and Rattan’ (Inbar) heeft dr. ir. J. Janssen van de TU Eindhoven opdracht gekregen al het bamboo-onderzoek te coordineren. Het is een hele opgave, want er bestaan circa 700 soorten bamboe en het laboratoriumonderzoek wordt overal op verschillende manieren uitgevoerd. “Wij willen de methoden standaardiseren. Neem bijvoorbeeld het bepalen van de treksterkte. Bij staal is dat vastgelegd, hoe de teststaaf eruit moet zien, met welke snelheid de trekproef moet worden uitgevoerd, enzovoort. Dat willen we met bamboe-proeven ook bereiken”, aldus Janssen. Hij wijst erop dat de treksterkte van bamboe te vergelijken is met die van staal. Ondanks de goede eigenschappen is het vaak niet mogelijk bamboe te gebruiken, omdat het niet in de bouwverordeningen voorkomt. Een ISO-norm zou daar verbetering in kunnen brengen.

Reageer op dit artikel