nieuws

Tommel getuigt niet in zaak over WBL-affaire

bouwbreed Premium

Staatssecretaris Tommel van Volkshuisvesting is maandag niet als getuige voor de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag verschenen. Hij werd opgeroepen in een civiele zaak die de ex-voorzitter van woningcorporatie Woningbeheer Limburg (WBL) uit Geleen, W. Schepers, heeft aangespannen tegen de Staat.

Schepers eist een ton schadevergoeding van VROM, omdat zijn goede naam ten onrechte zou zijn aangetast. Het ministerie heeft zijn onderzoek over de WBL volgens hem vroegtijdig naar de media laten uitlekken.

In de omstreden verslaglegging staan onder meer beschuldigingen aan het adres van Schepers. Volgens de advocaat van de oud-voorzitter, mr. Th. Hiddema, moet de staatssecretaris duidelijkheid verschaffen hoe de vertrouwelijke inhoud van het rapport bij verschillende media terecht is gekomen.

In het onderzoek stond dat Schepers enkele tonnen aan steekpenningen zou hebben ontvangen van een aannemer uit Sittard. Deze ondernemer zou daarop de bouw van het hoofdkantoor van WBL voor zijn rekening hebben mogen nemen. Volgens Hiddema heeft dit bericht geleid tot een stortvloed van negatieve publicaties. Onterecht, meent hij, omdat achteraf is gebleken dat het Openbaar Ministerie in het gewraakte onderzoek onvoldoende feiten aantrof om strafrechtelijke vervolging in te stellen.

De woningcorporatie WBL raakte in 1994 in opspraak door financieel wanbeheer. Ook de rol van Tommel was daarin omstreden. Ondanks aanwijzingen dat er veel mis was bij WBL en de wetenschap dat de vorige staatssecretaris (Heerma) al eens met een bestuurlijke ingreep had gedreigd, greep Tommel na zijn aantreden in augustus 1994 aanvankelijk niet in. Hij liet eerst een nader onderzoek doen. Pas in het najaar van 1995 stelde hij een interimmanager aan om de zaak op orde te brengen.

Uiteindelijk is de zaak in een parlementaire onderzoekscommissie doorgelicht. Dit onderzoek had geen politieke consequenties voor Tommel. Op 17 november verschijnen de partijen opnieuw voor de rechter-commissaris in Den Haag.

Reageer op dit artikel