nieuws

Temperatuur van stortbeton moet boven 4 gr. C blijven

bouwbreed

De temperatuur van het oppervlak van pas gestort beton moet boven 4 gr. C worden gehouden. Pas als het voldoende is verhard, mag het aan een lagere temperatuur worden blootgesteld. Het moet dan wel langer dan een week worden beschermd tegen uitdroging.

Die waarschuwing komt van de Vereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten in Nederland (VOBN) te Driebergen. Met het oog op de komende winter heeft de VOBN een poster uitgegeven, bedoeld om in de bouwkeet te worden opgehangen. Op de poster staat veel informatie, over de zeven weerfasen, over de zes weerregio’s voor de bouw en over de maatregelen die moeten worden genomen bij het storten van beton in de winter.

Uit de tekst wordt duidelijk, dat het oppervlak van het verse beton niet kouder dan 4 gr. C mag worden. Pas als de kubusdruksterkte meer dan 5 N/mm2 is geworden, is het beton bestand tegen nachtvorst. Als de gemiddelde temperatuur van de buitenlucht minder is dan 4 gr. Celsius, dan moet het pas gestorte beton in ieder geval worden afgedekt. Het kan nodig zijn om de betonspecie vooraf te verwarmen of warmte toe te voegen aan het gestorte beton.

De poster ‘Beton in de winter’ is te bestellen bij de VOBN, tel. 0343 533033, fax 0343 533314.

Reageer op dit artikel