nieuws

Sticker moet schilders wijzen op risico’s verf

bouwbreed

Een betere etikettering van verf. Dat is een van de maatregelen waarmee de werkgeversvereniging van de schilders, Fosag, de schildersziekte OPS te lijf wil gaan. De vereniging denkt dat “zo’n praktische en goedkope oplossing meer rendement heeft dan statische wetgeving die van bovenaf wordt opgelegd”. Fosag gaat de etikettering voorstellen in het overleg met de verfindustrie en de vakbeweging dat medio november van start gaat.

Fosag ontleent het idee van de etikettering aan de glaszetters, die het gewicht van glas met diverse kleuren stickers op de ruiten aangeven. Een rode sticker geeft bijvoorbeeld aan dat voor het transport van de ruiten hulpmiddelen moeten worden gebruikt. In het geval van verf zou een rood etiket moeten duiden op een oplosmiddelpercentage tussen 15 en 20. Bij dergelijke producten moet eerst worden gekeken of er een verantwoord alternatief is. Is dat er niet, dan moeten voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen, zoals een maximale ventilatie. Een geel etiket betekent bijvoorbeeld een oplosmiddelpercentage tussen 0 en 5. Daarbij moet ook worden gecheckt welke maatregelen moeten worden genomen.

Staatssecretaris De Grave van Sociale Zaken heeft de partijen in de schildersbranche tot eind februari de tijd gegeven om met een oplossing te komen voor het OPS-probleem. Komen zij er voor die tijd niet uit, dan volgt er een wettelijke vervangingsplicht van oplosmiddelrijke producten. Die vervangingsplicht valt echter niet goed bij de werkgevers, omdat daarmee het probleem de wereld nog niet uit is. “Het gaat ook om de omstandigheden waaronder een product wordt gebruikt. Watergedragen verven en high solids zijn in bepaalde situaties net zo goed gevaarlijk”, zegt woordvoerder mr. L. Knops van Fosag. Volgens hem is de etikettering een praktische invulling van de vervangingsplicht die De Grave wil. De etikettering zou volgens Fosag niet vrijblijvend mogen zijn. Hoe er een handhavingsbeleid aan gekoppeld zou moeten worden is echter nog niet geheel duidelijk. Knops denkt dat daarvoor de bedrijfscommissies kunnen worden ingeschakeld.

Een miljoen

In totaal wil Fosag de komende twee tot drie jaar f. 1 miljoen uittrekken voor activiteiten die de blootstelling aan oplosmiddelen aan banden leggen. Daartoe is een plan van aanpak in de maak dat zal worden voorgelegd aan de ledenvergadering van 19 november. Een belangrijk deel van het bedrag zal worden uitgetrokken voor voorlichting en opleiding. Uit een enquete is namelijk gebleken dat schilders vaak niet weten welke producten onder welke omstandigheden gevaarlijk zijn.

De werkgeversvereniging wil verder met de verzekeraars om de tafel om te komen tot een uniforme regeling voor schadeclaims binnen de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen.

Reageer op dit artikel