nieuws

Schoonmaken van zoab blijkt erg lastig

bouwbreed Premium

Het schoonmaken van zeer open asfaltbeton (zoab) blijkt erg lastig te zijn. Net als bij de problemen met gladheidsbestrijding zijn de porien in het asfaltbeton de grote boosdoener. Het probleem doet zich vooral voor bij ongelukken. Meestal lekt er dan wel olie op de weg. Bij traditioneel wegdek was Rijkswaterstaat gewend flink te schrobben, waarna de zaak was geklaard. Bij zoab is dat lastig. De olie dringt in de porien en is ook met absorptiekorrels moeilijk te verwijderen.

De Dienst Weg- en Waterbouwkunde gaat samen met TNO onderzoeken welk schoonmaakmiddel wel effectief is voor zoab. Daaraan worden dan de eisen gekoppeld dat het middel zoab niet mag aantasten en ook nog milieuvriendelijk is.

Geen wonder derhalve dat het onderzoek ruim een jaar gaat duren.

Reageer op dit artikel