nieuws

Putkasten vrijwaren markt van obstakels

bouwbreed Premium

De Albert Cuypmarkt in Amsterdam krijgt het komende half jaar een facelift. Om de befaamde markt zoveel mogelijk te vrijwaren van obstakels worden geen schakelkasten geplaatst, in plaats daarvan, is een ondergrondse elektriciteitskast ontworpen. Deze ondergrondse kast, de zogenaamde Putkast, is door het Ingenieursbureau Ebatech BV te Amsterdam in samenwerking met de fabrikant Odink en Koenderink BV, speciaal ontworpen voor de Albert Cuypmarkt. De obstakelvrije markt was een uitdrukkelijke wens van de winkeliersverenigingen en het Stadsdeel De Pijp.

De zwarte putkast van roestvaststaal, met zijn eveneens roestvaststalen deksel, die gedeeltelijk in de stoepband is opgenomen, past geheel in het straatbeeld. De kast is 750 x 1000 x 900 mm. Ook de metalen componenten zoals de sloten en scharnieren zijn van roestvaststaal. In de kast is de elektriciteitsmeter ondergebracht alsmede de verdeelkast en de beveiligingen.

In het deksel, dat met een speciale sleutel door de marktkooplui is te openen, bevinden zich vijf stopcontacten van 220 Volt. Zo is er voor elke koopman een stopcontact beschikbaar. Er is ook een aansluitpunt van 380 Volt in de kast opgenomen voor koelvitrines en dergelijke. De kast is optimaal beveiligd tegen het instromen van water.

Het middenstuk van de straat waarop het publiek langs de kramen wandelt, wordt voorzien van rood asfalt. De trottoirs worden betegeld met lichtgrijze steen, die lijkt op natuursteen. De trottoirband die op graniet lijkt, wordt zwart uitgevoerd.

Een andere bijzonderheid is het energiemanagementsysteem (EMS), dat op de putten wordt losgelaten. Alle elektriciteitsmeters van de Albert Cuypmarkt, zijn via een datatransportsysteem over de netkabel, met een centraal computersysteem verbonden.

Dit systeem registreert alle meterstanden van afname van de gebruikers. Individuele meteropnamen zijn derhalve niet meer nodig. De marktmeester kan met een druk op de knop de elektriciteitsvoorziening aan- of uitschakelen. Het verloop van het centraal gecontroleerde energieverbruik per marktkraam kan door vergelijking defecten aan de afnamekant aan het licht brengen.

Reageer op dit artikel