nieuws

Prijzenslag op eerste dag BouwContact

bouwbreed

De Innovatieprijs ’97 heeft L. Meuleberg Recycling BV uit Stein in de wacht gesleept en twee Duitse studenten zijn met de Euregionale Ontwerpprijs aan de haal gegaan. Op de eerste dag van BouwContact, de tweedaagse beurs in het Maastrichtse MECC, was het een prijzenslag.

Het betonbedrijf uit het Limburgse Stein had de primeur door gistermiddag de allereerste Innovatieprijs in de wacht te slepen. Meuleberg deed dit met een betonproduct dat voor een deel uit menggranulaat bestaat. De jury vond dit het voorbeeld van innovatief bezig zijn.

In totaal waren door de jury twaalf ondernemingen voor deze ‘Award’ genomineerd. De prijs bestaat uit een doorzichtige kegel en geeft – door het ontbreken van een geldprijs – voornamelijk ‘eeuwige roem.’

SDe prijs is een initiatief van de Stichting Bouw Innovatie Limburg (SBIL) die ook het Innovatiepaviljoen heeft ingericht, waarin alle genomineerden gepresenteerd staan. “Deze stichting heeft tot doel het initieren, coordineren en stimuleren van innovatieve processen binnen ontwerpende, adviserende en uitvoerende sectoren van de bouwnijverheid en de toeleveringsindustrie”, zo legt Jos Lichtenberg van Bureau A+ en in die hoedanigheid adviseur van de BIL uit.

Ontwerpprijs

Voor de zevende achtereenvolgende keer werd de Euregionale ontwerpprijs uitgereikt. Het gaat naar de twee beste afstudeerprojecten van architectuuropleidingen uit de Euregio Maas-Rijn. Initiatiefnemers zijn het MECC en de BNA-Kring Zuid-Limburg.De twee winnaars zijn allebei afkomstig van de Duitse opleiding Rheinisch-Westfalische Technische Hochschule. Jeanette Stargala heeft met haar ontwerp Kinderkunsthalle de MECC-prijs bestaande uit een cheque van f. 5000 gewonnen. Peter Marquardt sleepte met zijn ontwerp ‘Konversion Brent Spar’ de BNA-Terca prijs oftewel een bedrag van f. 3500 in de wacht.

Containers

De Kunsthalle van Jeanette Stargala is een gebouw voor het kinderziekenhuis. De ontwerpster meet in haar ontwerp met twee maten; een kinder- en een volwassen maat. Het gebouw bevat vertrekken die speciaal voor kinderen zijn ontworpen en vertrekken die voor volwassenen zijn gemaakt. Het gebouw heeft bijvoorbeeld twee trappen.

Een van de trappen heeft de afstand van de treden voor de voetstapjes van een kind en een trap is voor de grotere passen van een volwassene. Peter Marquardt won zijn prijs met zijn plan voor het ombouwen van het booreiland de Brent Spar tot een opslagruimte voor containers.

Reageer op dit artikel