nieuws

Premie vorstverlet definitief 6 procent

bouwbreed Premium

Werkgevers en werknemers in de bouw hebben de premie vorstverlet per 1 januari 1998 definitief vastgesteld op 6 procent. Dat gebeurde gisteren in een vergadering van het bestuur van het Risicofonds. Niet uitgesloten is dat het fonds de premie volgend jaar wederom verhoogt.

De premieverhoging waartoe nu besloten is, komt neer op meer dan een verdubbeling. Want de premie bedraagt over 1997 nog 2,5 procent. Voor de bouwbedrijven betekent de nieuwe premie per 1 januari komend jaar een stevige lastenverzwaring.

Maar werknemersvoorzitter B. Visser van het Risicofonds stelt vast dat er geen andere uitweg was. De bodem van de kas was in zicht gekomen. Wil het fonds de winter 1997/1998 normaal kunnen doorkomen, dan moet er snel geld in de pot komen.

Geen verrassing

Visser, die namens sociale partners het bestuursbesluit toelicht, bestrijdt dat de premieverhoging de aannemers overvalt. Diverse bouwbedrijven constateren dat ze de lastenverzwaring niet meer kunnen verwerken in de al voor 1998 afgesloten contracten: “Ik vind dat een verkeerde voorstelling van zaken. Deze premieverhoging hoeft voor niemand een verrassing te zijn. Bouwbedrijven hebben er al een jaar rekening mee kunnen houden. Het Sociaal Fonds Bouwnijverheid (SFB) heeft ze al maanden geleden geinformeerd dat de premie naar 6 procent zou gaan”, aldus Visser.

Hij sluit niet uit dat in 1998 tot verdere verhoging zal moeten worden besloten. “Maar dat hangt af van afspraken die werkgevers en werknemers in de loop van 1998 maken”, zegt hij. Die afspraken hebben dan ongetwijfeld betrekking op een nieuwe opzet van het fonds. Vooral de werkgevers maken zich daarvoor sterk.

Visser verheelt niet dat verdere premieverhoging grote gevolgen heeft voor de bedrijven: “We moeten beseffen dat de premieontwikkeling die we nu beleven flink in de papieren loopt. Dat is aanleiding om ook nog eens kritisch te kijken naar de kosten’.

Cruciale vraag bij dit alles is hoe het fonds zich de komende winter financieel ontwikkelt. Met andere woorden: de financiele positie bepaalt hoe hoog de premie in 1998 zal worden vastgesteld. “In theorie zou dat inderdaad een nog weer hogere premie kunnen betekenen”, erkent Visser.

Of het zover komt? Visser weet het niet. Hij refereert aan wat Jasperina de Jong ooit zong in een musical: “De toekomst ligt in God’s hand en daar mag ik niet in kietelen”.

Reageer op dit artikel