nieuws

Personalia R.G. Mantel: voorzitter Algemene Bond Uitzendondernemingen

bouwbreed Premium

“Dat de bouw eisen kan stellen aan uitzendbureaus die in de bouw bemiddelen is volstrekt ontoelaatbaar. Het experiment met uitzenden zou voor alle uitzendbureaus toegankelijk moeten zijn. De uitzendbranche is een volwassen bedrijfstak, die graag zelf zijn voorwaarden wil bepalen.” Dat stelt de nieuwe voorzitter van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) in Badhoevedorp: de heer R.G. Mantel. Hij werd op 6 november benoemd, en treedt in de plaats van W. Ruggenberg die 27 jaar voorzitter was van de bond. Mantel is ook directeur van Luba Beheer in Leiden.

De ABU heeft veel te stellen gehad met de bouwsector, die als bedrijfstak een ‘status aparte’ wil als het gaat om flexibele arbeid. Mantel is van mening dat de bouw geen uitzonderingspositie mag vervullen.

“Sociale partners willen de bouwcao handhaven voor uitzendkrachten. Ik vind dat niet reeel. Uitzendbureaus zijn tegenwoordig volwaardige werkgevers. We hebben een eigen cao en na twee jaar flexwerk krijgen de werknemers een dienstverband voor onbepaalde tijd. Het is toch heel vreemd als de bouw dan de voorwaarden wil bepalen voor onze werknemers? Als de vakbonden iets willen moeten ze dat in de uitzendcao regelen”, aldus Mantel.

De nieuwe ABU-voorzitter hoopt dat in de nota ‘Flexibiliteit en Zekerheid’, die deze week in de Tweede Kamer wordt behandeld, geen aparte paragraaf voor de bouw wordt opgenomen. “Als deze nota wordt aangenomen is het vergunningsstelsel in de uitzendbranche verleden tijd. Er zal wel weer gepleit worden voor uitstel ten aanzien van de bouw. Wij hopen uiteraard dat dit niet doorgaat.”

Reageer op dit artikel