nieuws

Palestijnen besteden te weinig aan infrastructuur

bouwbreed Premium

De Palestijnse economie staat er beroerd voor, concluderen de Wereldbank en het Palestijnse Onderzoeksinstituut voor Economische Politiek in een rapport. Hoe het verder gaat, hangt erg af van de ontwikkelingen in het vredesproces.

De bank roept Israel op de afspraken over een luchthaven en een zeehaven voor de Palestijnen na te komen. De Palestijnse regering krijgt er flink van langs in het rapport omdat die het overheidsapparaat sterk heeft laten groeien ten kosten van behoorlijke sociale voorzieningen. Het aantal ambtenaren steeg van 1993 tot 1996 van 20.000 tot 75.000. De overheid betaalt nu per jaar ruim f. 1,5 miljard aan salarissen. In 1993 was dat ruim f. 0,5 miljard. De investeringen in de infrastructuur zijn de afgelopen drie jaar nooit boven de f. 140 miljoen gestegen. Dat is minder dan 2 procent van het bruto nationaal product (BNP). In de ontwikkelingslanden wordt gemiddeld 4 procent van het BNP in infrastructuur geinvesteerd.

Reageer op dit artikel