nieuws

Openluchtmuseum Arnhem past nieuwbouw aan

bouwbreed

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem heeft zijn nieuwbouwplannen uitgesteld tot volgend jaar zomer. Aanvankelijk zou dit jaar al een begin met de nieuwbouw zijn gemaakt, maar een wijziging in de bouwplannen schoof de aanvangsdatum naar achteren.

In het oorspronkelijke ontwerp van architecte Francine Houben van het bureau Mecanoo waren werkplaatsen en depots ondergebracht bij gebouwen met een publieksfunctie. Toen de architecte anderhalf jaar geleden met het ontwerp begon, koos het Nederlands Openluchtmuseum zelf voor deze combinatie.

Het museum kwam echter op dit plan terug omdat het vreest dat de publieke gebouwen bij een eventuele uitbreiding in de toekomst in de knel komen. In het definitieve ontwerp, dat rond maart volgend jaar zal zijn afgerond, worden werkplaatsen en depots in een apart gebouw gehuisvest.

Wanneer het publieksgedeelte in de toekomst mocht worden uitgebreid, is volgens een woordvoerder een apart dienstencomplex van het museum op lange termijn veel goedkoper. Vooralsnog kost de wijziging in de plannen het museum een miljoen gulden extra, waardoor het totale project op f. 36 miljoen komt.

Dit bedrag is inclusief de bouw van het theater Hollandrama.

De nieuwbouw wordt grotendeels gefinancierd door het museum zelf en het ministerie van O, C en W.

Reageer op dit artikel