nieuws

Opdrachtgever kan veel winnen bij zelf in handen nemen teugels

bouwbreed Premium

Lagere kosten, een kortere bouwtijd en hogere kwaliteit. Dat is er te winnen als ontwerpers en aannemers meer met elkaar overleggen. De opdrachtgever moet dan wel meer dan tot nu toe de teugels van het bouwproces in handen nemen. Deze analyse geeft prof. ir. E.K. de Boer vanmiddag bij de aanvaarding van de leerstoel bouwtechnologie en bouwproces bij de Universiteit Twente.

Als achilleshiel van elk bouwproces schetst prof. De Boer in zijn oratie de communicatie tussen de drie betrokken partijen: opdrachtgevers, ontwerpers en aannemers hebben elk hun eigen specialistische jargon. Het is de taak van de opdrachtgever om te zorgen voor een heldere procesorganisatie. “De kwaliteit van bouwprojecten wordt in hoge mate bepaald door de kwaliteit van de opdrachtgever. Aan hem de taak om te investeren in een strategisch goed programma van eisen en doelstellingen, om te kiezen voor doelgerichte processtructuren en om actief te sturen. Hij moet de teugels in handen nemen”, aldus prof. De Boer.

Hij noemt het vreemd dat er vlak na de aanbesteding nauwelijks inhoudelijk overleg plaatsvindt tussen opdrachtgever, ontwerper en aannemer. Juist in dat overleg zijn er veel mogelijkheden om tot lagere kosten, kortere bouwtijd en hogere kwaliteit te komen. Met name tussen ontwerpers, aannemers en producenten zou meer structureel contact moeten zijn.

Gww als voorbeeld

Als voorbeeld voor de rest van de bouw noemt prof. De Boer de professionele opdrachtgevers in de procesindustrieen en de gww-sector. Die kiezen in toenemende mate voor het combineren van ontwerpen en uitvoeren in een contract, bijvoorbeeld in de vorm van ‘design en build’, ‘build-operate-transfer’ en ‘engineering- procurement-construction management’.

De Boer verwacht dat opdrachtgevers hardere product- en onderhoudsgaranties verlangen. Tijdens het productieproces zal kwaliteitsmanagement een steeds belangrijkere rol spelen. In bouwbedrijven is er een trend naar eenvoudigere, platte organisaties, waarin werknemers meer complexe taken zullen hebben.

Reageer op dit artikel