nieuws

Notaris uit Purmerend verdacht van hypotheekfraude

bouwbreed

De Amsterdamse politie heeft een notaris uit Purmerend aangehouden. Van L. is mogelijk betrokken bij een omvangrijke fraudezaak. Het zou onder meer gaan om vervalste documenten. De politie heeft ook een tweede persoon aangehouden, maar het openbaar ministerie wil hier nog niets over kwijt.

Volgens een politiewoordvoerder heeft de arrestatie van de notaris te maken met een al langer lopend onderzoek. Daarbij zijn half oktober vijf mannen aangehouden, onder wie de twee Hilversumse makelaars T. en een hypotheekbemiddelaar. Deze vijf worden verdacht van oplichting en valsheid in geschrifte.

De fraude werd gepleegd met hypotheken op een pand in Amsterdam, dat in 1993 werd gesplitst in negen appartementen. Aanvankelijk bedroeg de getaxeerde waarde van het pand f. 750.000. Na splitsing vroeg de later aangehouden hypotheekbemiddelaar op elk appartement afzonderlijk een hypotheek aan. In totaal is f. 4,5 miljoen losgekregen met valselijk opgemaakte taxatierapporten, werkgeversverklaringen en loonstroken. De centrale recherche kwam de zaak op het spoor, na aangifte door enkele gedupeerde banken. Het vermoeden bestond destijds al dat er met andere panden gelijksoortige frauduleuze handelingen waren verricht.

Reageer op dit artikel