nieuws

Nominaties Betonprijs

bouwbreed

De ventilatietorens van de Wijkertunnel zijn in prefab beton uitgevoerd. De tunnel is ontworpen door Vegter Ingenieurs te Leeuwarden. Volgens een woordvoerder van het architectenbureau vormen de torens een ‘logo’ voor de Wijkertunnel. Ze maken de tunnel herkenbaar vanaf de autosnelweg, maar ook vanaf het water en vanaf de secundaire wegen langs het Noordzeekanaal. Bijzonder is de kleur van het beton. Er is gebruik gemaakt van terrament cement, waardoor de prefab elementen een rossige kleur hebben die fraai contrasteert met het groen van het gras en het blauw van de lucht.

De Wijkertunnel is uitgevoerd door een combinatie van Strukton Betonbouw, Bam Bredero Bouw, Van Oord ACZ, Haverkort Infrabouw en Dywidag. Hij is in 1996 in gebruik genomen.

De Martinus Nijhoff tuibrug bij Zaltbommel kreeg in 1996 de Stubeco Uitvoeringsprijs. Door eerst de tuien aan de uitbouwwagen te bevestigen en daarna pas het volgende brugdeel te storten, kon de lengte van elke moot worden verdubbeld. Daarom kon de brug veel eerder dan gepland worden opgeleverd.

De Uitvoeringsprijs betrof alleen deze innovatie. De brug is nu als geheel genomineerd voor de Betonprijs. Hij is uitgevoerd door de combinatie Tuikom II, bestaande uit Koninklijke Van Drunen BV en Aannemingsmaatschappij Dubbers BV. Bij de uitwerking waren de Zwitserse adviesbureaus Walther, Mory, Maier en Wust, Stucki en Partners betrokken. Ook de Bouwdienst Rijkswaterstaat te Tilburg en de Bruggen Ontwerp- en Adviesdienst BVW te Rijswijk hebben een aandeel geleverd.

Het metrostation Wilhelminaplein op de Kop van Zuid te Rotterdam is uitgevoerd door de Belgische aannemingsmaatschappij CFE/MBG. Dat was blijkbaar geen belemmering voor een nominatie voor de Betonprijs. Het station is aangelegd rond de bestaande metrobuis van de verbinding tussen het Centraal Station en Spijkenisse. Technisch was dat ingewikkeld. Het station, dat dit voorjaar in gebruik werd genomen, is uitgevoerd in opdracht van de Rotterdamse openbaar vervoer maatschappij RET.

Atelier PRO Architekten te Den Haag heeft de nieuwbouw van de Haagse Hogeschool ontworpen. Bij de uitvoering is ruim gebruik gemaakt van prefab betonnen bouwdelen, onder andere slanke kolommen en gevelelementen. Het complex is gebouwd door Boele en van Eesteren / J.P. van Eesteren.

De foto toont een deel van de gevel langs het Laakkanaal. De Haagse Hogeschool is gebouwd op het voormalige industrieterrein Laakhaven.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels