nieuws

Nissan komt met serie elektrische vorkheftrucks voor Europese markt

bouwbreed Premium

De nieuwe serie vier-wiel elektrische heftrucks van Nissan, Q02, is ontworpen voor de Europese markt. De Q02-serie bestaat uit drie modellen met hefcapaciteiten van 2,0, 2,5 en 3,0 ton.

Alle modellen uit de serie worden aangedreven door een dwarsgeplaatste 10,8 kW elektrische motor, waarmee een maximale rijsnelheid van 17,5 km/uur kan worden behaald. De hydraulische pompmotor levert een vermogen van 17,1 kW waardoor een hefsnelheid van 620 mm/sec gerealiseerd kan worden. De grote batterij is tussen de wielen geplaatst waardoor de heftruck een laag zwaartepunt heeft en daardoor zeer stabiel is tijdens het heffen en rijden. Extra stabiliteit wordt verkregen met een optioneel verkrijgbare verbrede versie. Importeur van deze machines is Crepa Reyners uit Rijswijk.

Controller

Elk model is uitgerust met een microprocessor controller, die Nissan het vorige jaar introduceerde in zijn P01 en P02 elektrische serie.

Deze controller zorgt ervoor dat de bestuurder de heftruck volledig onder controle heeft doordat het LCD scherm van het nieuw ontworpen instrumentenpaneel continu laat zien wat er gebeurt. Met de vier functietoetsen kan de bestuurder instellingen aanpassen en keuzemogelijkheden invoeren waarna deze gemakkelijk af te lezen zijn van het LCD scherm. Zo kan bijvoorbeeld de maximale rijsnelheid ingesteld worden tussen twee waarden.

Een andere functie van de geavanceerde controller is het regeneratieve systeem tijdens het remmen en schakelen. Dit systeem verlengt de werkzame uren per batterijlading.

Twee ingebouwde service diagnose systemen assisteren bij storingzoeken, waardoor de stilstandsverliezen tot een minimum worden beperkt.

Een ander kenmerk van de Q02 is het Fuzzy Logic Acceleration Control (FLAC). Met dit systeem kan de bestuurder, door bediening van het gaspedaal, de acceleratie van de heftruck nauwkeurig beinvloeden. Snelle acceleratie op lange, rechte, stukken of langzame bewegingen in krappe bochten.

Gebruiksgemak

Aan veiligheid, efficiency en comfort is veel aandacht besteed in de Nissan Q02. Veel beenruimte, een lage instap, een ruim verstelbare stoel en een met een geheugen uitgeruste stuurkolom verhogen het gebruiksgemak voor de bestuurder. De controle-hendels en het batterij afsluitsysteem zijn naast de bestuurdersstoel geplaatst.

De 2,5 ton uitvoering uit de nieuwe vier-wiel elektrische Q02 serie van Nissan.

Reageer op dit artikel