nieuws

Nieuwe Cat 312B betrapt

bouwbreed Premium

Ondoorgrondelijk zijn soms de introductiewegen die fabrikanten van bouwmaterieel volgen. De ene keer schudt de fabrikant krachtig aan de publiciteitsboom terwijl ze een andere keer op uiterst slinkse wijze een machine in de markt zetten. De reden waarom Caterpillar de nieuwe 312 B volkomen geruisloos in Italie heeft gepresenteerd, blijft onduidelijk.

Zoals de type aanduiding reeds aangeeft is de 312 B een aan de eisen van nu aangepaste, machine van het type 312. Dat betekent dat voornamelijk aandacht is besteed aan zaken als kracht, inzetbaarheid en ergonomie.

Het verschil in kracht begint al bij de motor. Waar voorheen gebruik werd gemaakt van een motor met de typeaanduiding 3054 ligt er in deze machine een compact gebouwde 3054T. Deze turbogeladen motor levert een bruto vermogen van 70 kW (94 pk). Bij zijn voorganger waren deze waarden 68 kW (90 pk).

Krachttoename vinden we uiteraard ook terug bij het hydraulische systeem. Niet alleen door het feit dat het motorvermogen voor de volle 100 procent voor dit systeem kan worden aangewend, maar ook is het oliedebiet iets toegenomen evenals de werkdrukken.

Het bedrijfsgewicht van de machine is fractioneel lager geworden. Verbeterd zijn de verschillende technische prestaties. Vrijwel elke graaffunktie is licht verbeterd. Daarentegen zijn de verschillende laadhoogten met ongeveer 1,5 cm verminderd. Opvallend is een sterk verbeterde opbreekkracht van ca.+ 7 procent.

In de standaarduitrusting is ook niet veel veranderd. Het ventilatiesysteem is nu voorzien van een filter en de stoel is voorzien van bedrading om deze elektrisch te verwarmen.

De optionele uitrusting is verbreed. Er is nu een ruimere keus uit rupsen, waaronder 500 en 600 mm brede rubberen rupsen; dozerbladen zijn in verschillende maatvoering te verkrijgen en waar het de gieken betreft kan men nu een keuze maken uit een monogiek, een geknikte giek en een zijdelings verstelbare giek.

Al met al geen spectaculaire veranderingen. Maar met de up-dating kan deze machine zeker de eeuwwisseling halen.

Wat schielijk weggedrukt tussen ander materieel verscheen de Caterpillar plotsklaps op de markt. Niet snel genoeg voor Cobouw-ogen.

Reageer op dit artikel