nieuws

Milieuorganisaties eisen referendum over Afrikahaven

bouwbreed Premium

Een aantal organisaties, waaronder de Vereniging Milieudefensie en Greenpeace Nederland, eist dat van de gemeente Amsterdam alsnog een referendum over de aanleg van de Afrikahaven. Dat is volgens hen nodig omdat er onder de bevolking hevige twijfel bestaat over het nut van de haven, die komt in het natuurgebied rond Ruigoord.

Dit voorjaar kwam de gemeenteraad terug op zijn aanvankelijke toestemming voor een volksraadpleging over de haven, omdat die er in zijn ogen snel moet komen. Inmiddels is een begin gemaakt met graafwerk. Actievoerders bivakkeren al een half jaar in het actiekamp Groenoord en proberen de werkzaamheden te frustreren. Er lopen nog allerlei procedures over de aanleg.

De ontruiming van het actiekamp Groenoord en de vernieling van vele bomen en planten in het unieke gebied hebben een schok teweeg gebracht, schrijven de organisaties dinsdag aan de gemeenteraad. Inmiddels is wel duidelijk dat het natuurgebied bij veel Amsterdammers leeft. Daarbij komt dat de bouw van IJburg in het IJmeer ook al veel natuur wegneemt. Bovendien loopt de werkgelegenheid in de haven terug, en daardoor vervalt het argument van de gemeente dat de haven er vooral voor de banen is.

De afzenders het referendum in februari voor, als de raad heeft besloten over het nieuwe bestemmingsplan van de Afrikahaven.

Reageer op dit artikel