nieuws

Leveranciers mogen hulpstoffen beproeven

bouwbreed Premium

Binnenkort mogen leveranciers van hulpstoffen zelf de nodige proeven doen voor het verkrijgen van een certificaat. Dat is de meest in het oog springende wijziging van de beoordelingsrichtlijn (BRL) voor hulpstoffen in beton. Dat meldt ing. C. Souwerbren, directeur van de stichting Betonmortel Controle (BMC) te Gouda.

De BMC presenteert de nieuwe BRL vandaag, op de Betondag. “We reiken ook een aantal certificaten uit, voor hulpstoffen, harde dichte toeslagmaterialen, betonmortel en kwaliteitssystemen. Daarnaast presenteren we de nieuwe beoordelingsrichtlijn. Hij is aangepast aan de Europese norm, die nog van kracht moet worden”, aldus Souwerbren.

Volgens de nieuwe richtlijn moet een STER-laboratorium het eerste product beproeven waarvoor een leverancier een certificaat aanvraagt. Voor de volgende producten hoeft dat niet meer. De keurende instantie mag toestaan dat de leverancier de proeven zelf uitvoert. Souwerbren: “We hebben dan inzicht in het bedrijf en weten of de leverancier de proeven zelf kan doen. Eventueel kunnen we bij de proeven aanwezig zijn.” Voor de leverancier kan dit een enorme besparing opleveren. Het is goedkoper een eigen laboratorium te onderhouden dan de proeven steeds uit te besteden.

Voor de leveranciers van hulpstoffen opent dit de mogelijkheid meer certificaten aan te vragen. De BMC verwacht een flinke toename van het aantal aanvragen. Op het moment is slechts 50% van de producten van certificaathouders gecertificeerd.

Reageer op dit artikel