nieuws

Jonge architecten dupe van Europese aanbesteding

bouwbreed Premium

Europese aanbestedingen maken het voor jonge architecten en kleine bureaus moeilijker om aan de bak te komen. Vaak stellen opdrachtgevers zware eisen voor bijvoorbeeld minimum bureau-omzet en ervaring, die in geen verhouding staan tot de omvang van de opdracht.

Zelfs grotere bureaus kunnen van dit soort eisen de dupe zijn, als ze een nieuw marktsegment willen betreden. De voorzitter van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) Carel Weeber klaagde gisteren deze praktijk aan tijdens een bijeenkomst van Arnhemse architecten.

De indruk van de BNA is dat opdrachtgevers de eisen zo hoog stellen om het aantal inschrijvers bij aanbestedingen drastisch te beperken. Dat geeft hen minder rompslomp maar gaat lijnrecht in tegen de bedoeling van de Europese aanbestedingsregels; die zijn immers bedoeld om de mededinging te bevorderen.

Ook de kosten die met deze aanbestedingen zijn gemoeid zijn de architectenbond een doorn in het oog.

Bij opdrachten van minder dan een miljoen is het bedrijfseconomisch gezien onverstandig om mee te dingen, gezien de gemiddelde kans op succes. Voor kleinere bureaus zijn de kosten vrijwel altijd te hoog.

Reageer op dit artikel