nieuws

Heijmans-personeel verplicht in het nieuw

bouwbreed Premium

Alle werknemers van Heijmans Bouwbedrijf krijgen op 1 januari 1998 nieuwe werkkleding. De vierseizoenenkleding is in het kader van een Europees onderzoekproject ontwikkeld door Ten Cate Protect uit Nijverdal en Prof Tech-Styles uit Ommen. Heijmans, een van de bedrijven die afgelopen jaar de nieuwe kledinglijn heeft getest, is het eerste bedrijf dat tot algemene invoering en een draagplicht- overgaat. TNO heeft uitgerekend dat de terugverdientijd slechts enkele maanden bedraagt.

“Een oude spijkerbroek, als het koud is een trui en als het heel koud is nog een trui. Dat is heel gebruikelijke kleding op de bouwplaats. En als het warm is: T-shirt uit en korte broek aan. De cao-vergoeding voor werkkleding zien de meeste bouwvakkers als een verkapte loonsverhoging”, zegt voorzitter Hans de Visser van de centrale ondernemingsraad van Heijmans Nederland. Toen in 1995 de zomerkleding van het personeel aan de orde was, drong hij erop aan de werkkleding voor alle weersomstandigheden onder de loep te nemen. “Je vraagt van de mensen een topprestatie, daar hoort topkleding bij.”

Het resultaat is een compleet pakket zomer- en winterkleding voor het hele personeel. De kosten betalen de werknemers gedeeltelijk zelf van de cao-vergoeding, de rest is voor rekening van de werkgever. Jaarlijks is Heijmans daaraan zo’n f. 350.000 kwijt.

In de zomer van 1996 en de winter van 1996/1997 deden 37 werknemers mee aan een test van de nieuwe kleding. Bijna allemaal dragen ze die kleding nu nog, al is de proef al lang afgelopen. De Visser zag het succes van de kleding op een van de hete augustusdagen van afgelopen zomer. “De proef-jongens waren allemaal laaiend enthousiast. Terwijl iedereen in zijn blote bast liep, droegen alle Heijmans-mensen een lange broek en een T-shirt.”

Motivaties

Zowel voor De Visser als voor directeur Coen A.M. van Wichen waren goede, gezonde werkomstandigheden van het personeel een belangrijk argument bij de aanschaf van de nieuwe kleding. Maar als werkgever heeft Van Wichen natuurlijk ook andere motivaties. “We constateerden dat er weinig gebruik werd gemaakt van de mogelijkheid om met de cao-vergoeding goede werkkleding aan te schaffen. De lasten voor de werkgever worden echter steeds hoger, nu hij aansprakelijk is voor het eerste jaar ziekteverzuim en de suppletie van de wao-uitkering.”

TNO heeft berekend dat de terugverdientijd slechts enkele maanden is. Uit de proeven zou blijken dat er minimaal twintig uur per jaar langer kan worden doorgewerkt. Of dat in de praktijk ook zo uitpakt, is moeilijk te zeggen omdat daarvoor ook andere factoren verantwoordelijk zijn. Maar dat er veel voordelen zijn, staat voor Van Wichen vast. Het personeel werkt niet alleen langer door en is minder ziek, de Heijmans-directeur rekent ook op betere prestaties en meer gemotiveerde mensen. Niet onbelangrijk is voor hem ook de herkenbaarheid van het bedrijf, want alle kleding wordt voorzien van het Heijmans-logo.

Draagplicht

Belangrijke voorwaarde voor Van Wichen om aan het kledingplan mee te werken was een draagplicht voor iedereen. Nu het bedrijf er zoveel in investeert, kan het dragen volgens hem niet meer vrijblijvend zijn. Dat betekent dat alle 650 Heijmans-werknemers die onder de bouw-cao vallen en 200 uta-mensen voortaan in de kakikleurige werkkleding op hun werk moeten verschijnen. De Visser is ervan overtuigd dat de draagplicht geen problemen zal opleveren. Daarvoor zijn de voordelen volgens hem te groot.

De kleding

Het kledingconcept, 365 Shield genoemd, is ontwikkeld door Ten Cate Protect uit Nijverdal en confectiebedrijf Prof Tech-Styles uit Ommen. Zowel de Europese Unie als de Nederlandse overheid verleenden daarvoor subsidie.

De kleding is gemaakt van innovatieve lichte synthetische stoffen die ademen en vocht afvoeren in tegenstelling tot wol en katoen die vocht juist vasthouden. De nieuwe stoffen van onder meer DuPont werden tot nu toe eigenlijk alleen gebruikt voor topsporters.

De winterkleding bestaat uit thermo-onderkleding een fleece-polo, een waterdichte buitenjas en een doorwerkbroek. Voor de zomer is daar een zomerbroek en een verkoelend T-shirt aan toegevoegd. Het hele pakket kost f. 1500 tot f. 1800. De kleding voor Heijmans wordt geleverd door Van Bavel uit Oosterhout.

Reageer op dit artikel