nieuws

Haagse centrum moet ook weer winkelhart worden

bouwbreed Premium

Er moet weer gewinkeld worden in het Haagse. De grootwinkelbedrijven in het centrum worden daarom vernieuwd. De Grote Marktstraat waar nu de tramtunnel wordt gebouwd, krijgt een overkapping. Verder moeten er winkelroutes met groen- en watervoorzieningen en zo’n 330 woningen in een tachtig meter hoge woontoren komen. Met de plannen is ruim f. 200 miljoen gemoeid. Dat blijkt uit het gisteren gepresenteerde Masterplan Spuimarkt.

Het masterplan geeft voorstellen die ervoor moeten zorgen dat het winkelen in het centrum van Den Haag aantrekkelijker wordt. Het is het resultaat van een serie workshops onder leiding van Kees Rijnboutt, stadstedenbouwer van Den Haag, en de Spaanse architect Joan Busqets.

Deelnemers aan deze workshops waren onder andere BAM Vastgoed Ontwikkeling, ING Vastgoed Ontwikkeling, Multi Vastgoed, Hema/Bijenkorf, Marks en Spencer en Vroom en Dreesman. Verder waren ook architectenbureau’s als Bolles + Wilson, Meyer en Van Schooten en Mecanoo bij de totstandkoming van het masterplan betrokken.

Centraal in de plannen staat de verbouwing van de grootwinkelbedrijven. Zo wordt in de Spuistraat het gebouw van Vroom en Dreesman vernieuwd. De daar gevestigde autolift krijgt een directe verbinding met de momenteel in aanleg zijnde tramtunnel. Dit Souterrain-project heeft volgens de plannenopstellers overigens “een geweldig stuwende rol” gespeeld bij de ontwikkeling van de Spuimarkt-plannen.

Spuitoren

Het naast V en D gevestigde Engelse warenhuis Marks en Spencers krijgt op de eerste verdieping extra verkoopruimte. Ook andere winkels moeten in dat Marks en Spencers-gebouw een plaatsje kunnen vinden. De aan de overzijde van V en D gevestigde C en A/Spuipassage krijgt een facelift. Een nieuwe passage moet daar gaan aansluiten op een wandelroute. Op de hoek Grote Marktstraat krijgt C en A een nieuwe winkel. Boven het complex komt de Spuitoren; een tachtig meter hoge woontoren. Een glazen overkapping moet ervoor zorgen dat bezoekers van C en A droog naar de Hema er recht tegenover kunnen overlopen. Dit warenhuis krijgt behalve een uitbreiding tevens een nieuwe gevel. Overigens wordt in het masterplan ook het met het idee gespeeld om de Grote Marktstraat met glas te overkappen.

Aan de achterzijde van Hema en Bijenkorf moet een ondergrondse parkeergarage worden gebouwd. Daarboven is het dan mogelijk zo’n zestig woningen en extra winkelruimte te realiseren.

Achter de Nieuwe Kerk denken de planopstellers aan een groen plein met horecavoorzieningen en terrassen. Ook zouden hier nog winkels kunnen worden gevestigd.

Globaal

Een globale berekening van alle plannen laat zien dat met de uitvoering een investeringsbedrag van f. 200 miljoen is gemoeid.

De komende maanden wordt het masterplan verder uitgewerkt. De exacte functies en de financiele aspecten moeten dan in beeld worden gebracht. De planning is dat in het jaar 1999 met de uitvoering van de eerste plannen wordt begonnen. In 2002 zou het Spuimarkt-project in zijn totaliteit zijn uitgevoerd.

Reageer op dit artikel