nieuws

Europese Commissie koopt Karel de Grote-gebouw

bouwbreed Premium

De Europese Commissie heeft in de Europese wijk van Brussel het Karel de Grote-gebouw gekocht aan de Wetstraat. Het vroegere hoofdkwartier van de Europese ministerraad kost

de Europese belastingbetalers f. 440 miljoen. Het pand wordt nu asbestvrij gemaakt, een operatie die niet van een leien dakje verloopt. Door allerlei geknoei zijn de kosten inmiddels opgelopen van f. 80 miljoen naar ruim f. 200 miljoen.

Het Karel de Grote-gebouw ligt tegenover het Berlaymontgebouw, de vroegere thuisbasis van de Europese Commissie dat reeds sedert begin 1993 leegstaat. Bij de ontruiming van het 56.000 m2 grote complex twee jaar geleden, werd ook daar asbest aangetroffen. In tegenstelling tot wat er aan de overkant van de straat gebeurde, werd daaraan geen ruchtbaarheid gegeven. Het probleem was ook veel minder groot.

De Europese Commissie heeft ook belangstelling voor het gebouw van de christelijke vakbond en het christelijk ziekenfonds tegenover het Karel de Grote-gebouw in de Wetstraat. Beide organisaties besloten onlangs dat gebouw te ontruimen en te verhuizen naar een bijna 20 jaar oud maar nooit gebruikt ziekenhuis in de Brusselse gemeente Schaarbeek.

Volgens bronnen bij de Europese Commissie zou het plan bestaan om ook dit gebouw grondig te renoveren en aan te passen aan de behoeften van de Europese Commissie. Om beide gebouwen met elkaar te verbinden zou er een loopbrug over de Wetstraat komen. Een dergelijke verbinding bestaat ook reeds tussen de gebouwen van het Europees Parlement aan de Belliardstraat in Brussel die parallel aan de Wetstraat loopt.

De Europese Commissie betaalt het Karel de Grote-gebouw in 27 jaar af.

Reageer op dit artikel