nieuws

Dubo voor gww

bouwbreed Premium

Er komt een eigen dubo-tje aan voor de grond-, weg- en waterbouw. Het gaat om een pakket maatregelen om duurzaam bouwen in de gww-sector te bevorderen. Deskundigen van Rijkswaterstaat en enkele andere clubs zoals CROW en CUR zijn hiermee bezig.

Het gaat om grondstoffen die het milieu niet mogen belasten. En als er al afval vrijkomt hoe je dat dan weer bewerkt of beheert. Dan is het ook nog de bedoeling zuinig te zijn met de ruimte en wat te doen met de vormgeving.

Ook wordt gesproken over groene energie waarvoor het zwarte corps gaat zorgen. Ik zie het al voor me; leuke windmolens in de wegbermen. En dan nog wat zonnecellen langs de wegen. Het is ook mogelijk wat energie te halen uit bermgras en snoeihout. Dat kun je dan weer gebruiken voor de verlichting van wegen en andere aanduidingen.

Er liggen volop kansen voor hout in de gww-sector. Ook moeten er modulaire bouwsystemen komen. Een demontabel geluidscherm is daarvan een voorbeeld.

Toen ik kort daarna las dat er klinkerfalt is, dacht ik even dat het met de dubo-vormgeving van doen had. Mis dus. Het ging om asfalt, waarin met een mal een klinkerpatroon wordt geperst. Eigenlijk een beetje nep. Op die manier is het geen gewone asfaltweg en ook geen klinkerstraatje. Een klinker die faalde zogezegd. Weggedrukt in dat warme asfalt.

Dat overkomt staatssecretaris Tommel van Volkshuisvesting niet. Hij laat een onderzoek uitvoeren naar kartelvorming in de bouw. Tommel zoekt uit of er sprake is van kartelvorming in gebieden met veel woningbouw. En dan kom je vanzelf terecht bij de Vinex-locaties. Ondernemers met groene vingers hebben soms al jaren geleden een gokje gewaagd. Zij kochten massaal groene grond die niet zo duur is als bouwgrond. Het is natuurlijk wel dezelfde grond, maar de prijs verschilt per bestemming.

Kartels en dubo-tjes zijn nog weer wat anders dan de veelgeprezen ‘mediation’. Het gaat dan om bemiddeling volgens contract om partijen bij elkaar te brengen. En haalt dat niets uit, dan kan altijd nog iemand opgehaald worden met een aardige priet-praat.

De bouw kan wel wat pep gebruiken. Want jonge schoolverlaters willen niet meer kiezen voor de bouw. Gebieden die genoemd worden zijn Overijssel, Gelderland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Hier dreigt een tekort aan schoolverlaters. In het jaar 2005 zijn er ruim 3000 nodig en het zijn er slechts 2900. Mavoleerlingen schijnen het dan ook te laten afweten: er zijn 555 nodig. En er komen er maar 350 voor de bouw.

Misschien kan de bouw wel een kartel gebruiken met wat dubo en peptalk om jongeren te lokken.

Reageer op dit artikel