nieuws

Burgemeester van Berlijn wil alsnog eigen vliegveld voor groeiende metropool

bouwbreed Premium

Deelstaat Brandenburg en de stad Berlijn liggen met elkaar in de clinch over de aanleg van de Luchthaven Berlin Brandenburg International. Aanleiding vormen uitlatingen van de eigenzinnige Berlijnse burgemeester Eberhard Diepgen die behalve in de ommelanden ook in de binnenstad van de snel groeiende metropool over een vliegveld wil beschikken. In mei 1996 hebben Brandenburg en Berlijn na jaren soebatten de knoop doorgehakt om de vliegvelden Tegel en Tempelhof te sluiten ten gunste van de nieuwe luchthaven BBI in Schoeneveld.

De Brandenburger minister van Financien Wilma Simons is woedend op burgemeester Diepgen. Simons acht het noodzakelijk alle kaarten te zetten op nieuwbouw. Zij ziet niet in op welke wijze de luchtvaart rendabel gemaakt kan worden bij het voortbestaan van diverse vliegvelden. Bovendien vreest Simons dat investeerders zich wel twee keer zullen bedenken als burgemeester Diepgen voet bij stuk houdt ter wille van een eigen stadsvliegveld. De opening van Berlijns nieuwe luchthaven is beoogd in 2007. Tot 31 mei 1998 kunnen potentiele geldschieters met voorstellen komen waarna volgens het tijdpad kort voor de eeuwwisseling het uiteindelijke bouwplan wordt vastgesteld.

Reageer op dit artikel