nieuws

Architectuurinstituut optimistisch over toekomst

bouwbreed Premium

Een jaar geleden luidde directeur Kristin Feireiss de noodklok – als er niet meer subsidie zou komen moest het Architectuurinstituut de poorten sluiten. Nu overheerst optimisme. Het bezoekersaantal zit in de lift en de planning barst van de activiteiten en tentoonstellingen. Zonder sponsoring zal dat niet lukken, maar de bouwwereld blijkt de weg daarvoor naar het NAi steeds beter te vinden.

Vlak na haar aantreden als directeur trok Feireiss fel van leer over het gebrek aan speelruimte. Zonder extra subsidie kon zij weinig uitrichten en zou het instituut in de mottenballen moeten. Dat extra geld is er (deels) gekomen en Feireiss heeft inmiddels het bed van het NAi aardig opgeschud. Beste bewijs daarvan is wel de spectaculaire tentoonstelling die momenteel, onder andere dankzij sponsoring van Hoogovens, in de grote zaal te zien is van architect Libeskind. Haar inspanningen om het instituut levendiger en toegankelijker te maken resulteren in bezoekersaantallen die, met bijna 70.000 bezoekers tot en met oktober, een vijfde hoger liggen dan vorig jaar. Het streefgetal van 100.000 per jaar, na het succesvolle openingsjaar 1994 nooit meer gehaald, hoopt het NAi over een jaar of twee daadwerkelijk te bereiken.

Gisteren heeft het NAi een bijzonder ambitieus programma gepresenteerd voor 1998. Een belangrijke rode draad, ook voor de jaren daarna, zal de inrichting van Nederland zijn (stedenbouw, landschap, infrastructuur). Maar ook internationaal getinte activiteiten staan op het programma. Om er enkele te noemen: de honderdste geboortedag van de Finse architect Aalto, sociale woningbouw in Zuid-Afrika, de resultaten van de prijsvraag voor uitbreiding van het Museum of Modern Art in New York. Voorts gaat het instituut met tal van organisaties samenwerken aan activiteiten zoals de Dag van de Architectuur en het Rotterdamse initiatief AIR-Zuidwaarts.

Voor de f. 7,1 miljoen subsidie die het NAi krijgt, kan dat allemaal niet, kondigt Feireiss nu al aan. Net als dit jaar zal er geld bij moeten. Dit jaar komen de kosten uit op ongeveer f. 11 miljoen. Dankzij sponsors zijn deze kosten te dekken. Feireiss is er verheugd over dat met name uit de bouwwereld steeds meer respons komt. Daarom heerst er in het Rotterdamse instituut optimisme dat het ook volgend jaar zal lukken weer meer van de grote ambities waar te maken, om het NAi te maken tot een internationaal toonaangevend instituut.

Reageer op dit artikel