nieuws

Aannemer naakt zonder stevige installatiegroep

bouwbreed Premium

Aannemers hebben geen omvangrijke elektrotechnische en werktuigbouwkundige bedrijven. Zij missen daardoor omvangrijke multidisciplinaire projecten in de industrie en de utiliteitsbouw, en de daarbij behorende mooie marges.

Aannemers slagen er nauwelijks in zich opwaarts te ontwikkelen. De aankopen en fusies die de laatste jaren zijn gedaan, versterken dat beeld. Aannemers worden steeds grotere aannemers, maar ontwikkelen zich nauwelijks richting engineering/contracting, elektrotechniek en werktuigbouw. De vijftien grootste aannemers hebben op het vlak van elektrotechniek en werktuigbouw (E/WTK) nauwelijks omvang. Alleen TBI Holdings heeft met Wolters en Dros Groep en Croon, groepen die kunnen concurreren met GTI, Stork en Imtech. De installatie-onderdelen van Koninklijke Bam Groep en Koninklijke Volker Wessels Stevin zijn van veel geringere omvang.

Al jaren wordt bij presentaties van jaarverslagen en halfjaarcijfers gemeld dat men zoekt naar E/WTK-bedrijven. Recordhouder hierin is Hollandsche Beton Groep (HBG), die al jaren zegt op jacht te zijn naar een installateur. Ergon, het installatiebedrijf van HBG, is nu een nietige onderneming en de broodnodige WTK-ondersteuning is er al helemaal niet.

Hebben de concerns een installateur nodig? Nee, als ze stenen willen stapelen. Ja, als ze multidisciplinaire projecten in de industrie en utiliteitsbouw naar zich toe willen halen. De directeur van Imtech, het installatieconcern van Internatio-Muller, verklaarde gisteren in deze krant dat hij met de nieuwe aanwinst Rud. Otto Meyer de grote projecten in de Europese industrie naar zich toe wil halen. Imtech heeft de kennis en kunde om aanspreekpunt te zijn voor bedrijven als Shell en Unilever, terwijl aannemers de rol van onderaannemers krijgen. Voor de meeste aannemers is dat geen aanlokkelijk perspectief.

Een andere reden om een installatiegroep te hebben, is de toename van informatietechnologie in de kantoren van de toekomst. Een steeds groter deel van de bouwsom is installatie. In het nieuwe ABN- Amro-kantoor in Amsterdam-Zuid is al 40 procent van de bouwsom elektro en werktuigbouw. Deze werkzaamheden worden gedaan door GTI/Imtech. Het moet raar lopen als de component installatie in de nieuwe hoofdkantoren van Philips en ING niet over 50 procent komt. Door flexwerken zal ook in woningen informatietechnologie meer aandacht krijgen.

De ‘margeklagers’ kijken zuur omdat de resultaten van de 40 of 50 procent E/WTK in de bouwsom aanzienlijk hoger liggen dan de betonstortactiviteiten. Bij complexe projecten is E/WTK veel hoogwaardiger, en daar kunnen stevige prijzen voor worden gevraagd.

Reageer op dit artikel