nieuws

‘Woonlasten inzichtelijker dan verkoopprijs v.o.n.’

bouwbreed Premium

“Voor de toekomst van duurzaam en energiezuinig bouwen moeten gemeenten, opdrachtgevers en consumenten de aandacht verleggen van de verkoopprijs v.o.n. naar de maandelijkse woonlasten. Daardoor worden de meerkosten van milieumaatregelen inzichtelijker en kan de toepassing ervan worden verbreed.”

Dat zei regiodirecteur ir. J.J.M. Franck van Bouwfonds Woningbouw bij de start van de bouw van 37 zeer energiezuinige woningen in plan Corlaer in Nijkerk. De kinderen van de kopers sloegen gisteren symbolisch de eerste palen. Hun ouders hebben in de toekomst aan 500 m3 aardgas per jaar voldoende.

Bouwfonds Woningbouw heeft de woningen ontwikkeld in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds met als doel zonder subsidie en zonder hightech architectonisch of installatietechnisch ontwerp zeer energiezuinige woningen te bouwen binnen de reguliere bouwstroom. De energiebesparende maatregelen in de woningen zijn dan ook nauwelijks zichtbaar; de woningen hebben een traditionele vormgeving.

De milieuwinst zit vooral in de installaties, het materiaalgebruik en de detaillering. Dat resulteert in een aardgasverbruik van 300 m3 m3 voor ruimteverwarming en 200 m3 voor warm tapwater. Ofwel een energieprestatiecoefficient van 0,75. Woningen die aan de huidige energieprestatienorm van 1,4 voldoen hebben een aardgasverbruik van 800 m3 voor ruimteverwarming en 400 m3 voor warm tapwater. De besparing van zestig procent is onder meer bereikt door toepassing van verhoogde isolatiewaarden voor de vloer (R=4m2k/W), het dak (R=4) en de gevels (R=3, kopgevels R=3,8). Verder zijn voor het lage energieverbruik verantwoordelijk het HR+-glas, goed isolerende buitendeuren en kozijnen, dubbele kierdichting zelfregelende winddruk-afhankelijke ventilatieroosters, een zonnegascombi en lage-temperatuurradiatoren.

De prijs van de woningen bedraagt rond de twee ton. De meerkosten voor de energiebesparende maatregelen liggen tussen f. 10.000 en f. 15.000. Dat bedrag komt voor rekening van de kopers, maar volgens Franck is dat voor hen nauwelijks merkbaar in hun woonlasten. Een groene hypotheek en een aanzienlijk lagere energierekening zijn daarvoor verantwoordelijk.

Overeenkomst

De bouw van de woningen in Nijkerk maakt deel uit van de overeenkomst die het Wereld Natuur Fonds heeft gesloten met vijf projectontwikkelaars. Binnen twee jaar zullen Bouwfonds Woningbouw, Mabon, Moes Bouwbedrijf, Slokker Vastgoed Groep en Wilma Vastgoed 200 zeer energiezuinige woningen realiseren zonder enige vorm van projectsubsidie. Nijkerk is het derde project dat van start gaat. De andere worden gebouwd in Almere, Apeldoorn, Nieuwegein en Tilburg.

De projecten bewijzen dat zeer energiezuinig bouwen mogelijk is in iedere vorm van woningbouw, ongeacht het stedenbouwkundig ontwerp of de architectuur.

Reageer op dit artikel