nieuws

Wie wordt de architect van Philips in Amsterdam?

bouwbreed Premium

Nog nooit was de schichtigheid in architectenland zo groot. De onnozele vraag wie de architect van het nieuwe hoofdkantoor van Philips wordt ontlokt een scala aan omtrekkende bewegingen en zenuwachtig afweergedrag. Maar de onderhuidse begeerte zindert door de telefoon.

Laten we beginnen bij het begin: Philips. Daar noemen ze geen exacte plek en nog helemaal geen architect, maar de hele wereld weet dat het Zuiderhof favoriet is. Daar zit projectontwikkelaar Blauwhoed. Het Haagse architectenbureau Van Mourik Vermeulen heeft een plannetje voor ze getekend: met vier kleine paviljoens die het bureau nu besteksklaar maakt, een lang gebouw waarvoor het Amsterdams/Londense architectenbureau Aukett + Kokon een schets heeft gemaakt en een toren, geschetst door het Rijkswijkse Ellerman Lucas Van Vugt. ING in het ene, Philips in het andere gebouw van vijftienduizend vierkante meter?

De woordvoerder van Blauwhoed probeert met een wijdlopig betoog – “wij zijn met deze locatie al zevenenhalf jaar bezig” – alle concrete vragen te ontlopen. Philips? Weet hij niets van. Hij vraagt nog net niet hoe je dat spelt. Zijn er dan helemaal geen contacten tussen Philips en Blauwhoed geweest? Nou, hooguit in de wandelgangen. En als Philips aan een andere architect denkt, kan dat? “Dat soort vragen, daar komen we altijd wel uit”, houdt hij het vaag. “Maar ik heb hier het perbericht van Philips en daarin heeft u zelf kunnen lezen dat …”

Sinds wanneer geeft Philips in wandelgangen persberichten aan projectontwikkelaars? Blijkbaar is de vrijage al een stuk intiemer. Zouden de architecten al aan de slag zijn?

Bij Aukett + Kokon weet men nog minder. Zuiderhof? Nooit van gehoord. Alice in Wonderland is er niets bij. “Als u meer informatie wilt, moet u eerst de juiste projectnaam geven.”

Dan gaat het bij Ellerman Lucas Van Vugt een stuk toeschietelijker. Ja, we hebben een structuurontwep gemaakt. Nee, van Philips op die plek weten we niets. Maar als u wilt hebben we hier een tekening van het project liggen. Dus snel de jas aan om… De knopen zijn nog niet dicht of de telefoon gaat en Ellerman Lucas Van Vugt meldt: “Die tekening mogen wij niet geven. Blauwhoed wil absolute radiostilte.” Dan nog maar eens een andere bron aangeboord. Het Utrechtse architectenbureau De Jong Hoogveld De Kat heeft voor Philips het onderzoek gedaan naar geschikte locaties. Ja, ze kenden Boonstra nog uit zijn Utrechtse tijd bij Douwe Egberts. Maar voor Philips hadden ze ook al gewerkt hoor. Of het Zuiderhof wordt en of zij er nog bij betrokken zijn? Na veel aarzeling zijn zij de eerste die gewoon toegeven met Philips in gesprek te zijn. En inderdaad, het Zuiderhof is de locatie die geprefereerd wordt. En allicht zijn er nog onderhandelingen. De gemeente moet wat stedenbouwkundige problemen oplossen, bijvoorbeeld wat betreft het bestemmingsplan. En met Blauwhoed gaat het natuurlijk nog over de voorwaarden. Bijvoorbeeld de architectenkeuze. Tsja, zou natuurlijk wel mooi zijn, zo’n opdracht.

Pas bij Van Mourik Vermeulen komt de ambitie er onverholen uit. “Ja we hopen dat we op de shortlist komen.” Maar meer dan hoopvol afwachten kunnen ze niet.

Fantastische gesprekken allemaal. De onderhuidse begeerte zindert door de telefoon. En je voelt de angst: een verkeerde beweging, een misplaatst woord en de kansen keren.

Reageer op dit artikel