nieuws

Wegverbetering kost Deventer f. 115 miljoen

bouwbreed Premium

De weg tussen de binnenstad van Deventer en het stadsdeel Colmschate moet drastisch worden verbeterd. De kosten van het project bedragen f. 115 miljoen. De gemeente Deventer betaalt f. 90 miljoen. Het rijk moet de rest betalen. Dit is gisteren bekend gemaakt.

De verbeteringen bestaan vooral uit de aanleg van een vrijliggend fietspad met twee rijrichtingen, een busbaan en een verdubbeling van een stuk van het wegdeel voor auto’s. Daarnaast krijgt de weg een rotonde met onderdoorgangen voor fietsers.

De ‘As Binnenstad-Colmschate’ is de belangrijkste verbinding tussen de binnenstad van Deventer en Colmschate. De weg is slecht onderhouden, onveilig en er staan vaak files. De problemen zullen nog erger worden als de nieuwe wijk De Vijfhoek is voltooid. Hier verrijzen 4000 woningen.

De as ziet er nu nog niet uit als een geheel. Volgens de gemeente biedt de weg zelfs een versnipperde aanblik. Om dit te verbeteren, wil Deventer een wegprofiel voor de hele weg ontwikkelen en langs de kant van de weg bomen plaatsen.

Verder wordt de bebouwing langs de weg sterk uitgebreid. Het gaat om onder meer een nieuw kantoor voor de Sociale Verzekeringsbank, uitbreiding van bouwcentrum Klosters en de bouw van diverse andere kantoor- en bedrijfsruimten.

Korte tunnel

Onder het spoor Deventer-Enschede wordt een korte tunnel aangelegd, voor de N348, die nog moet worden aangelegd. “Hoewel de N348 geen deel uitmaakt van de As, is deze weg wel belangrijk voor de regionale ontsluiting van Deventer”, aldus een toelichting van de gemeente. De N348 loopt ongeveer drie kilometer langs het Overijssels Kanaal, buigt daarna af naar het westen en sluit vervolgens aan op de bestaande weg naar Raalte.

Aanleg van deze weg is nodig om het nieuwe stadion voor Go Ahead Eagles, De Vijfhoek en het nog te bouwen bedrijventerrein Colmschate-Noord bereikbaar te maken. De aanleg van de N348 begint in 1999.

Andere plannen van de gemeente Deventer zijn onder meer om woningen en bedrijfsgebouwen te bouwen nabij sport- en recreatiecentrum De Scheg. Ook hier moet de weg worden verbeterd. Bij de NS-voorstadhalte worden onder meer woningen, kantoren en een winkelcentrum te bouwen.

Reageer op dit artikel