nieuws

Vertraging aanleg metrolijn brengt ook tramlijn in gevaar

bouwbreed Premium

Het geldtekort bij de aanleg van de metrolijn van Schiedam naar Pernis dreigt ook de toekomst van de tramlijn van Schiedam naar Vlaardingen in gevaar te brengen. Tijdens een gesprek met minister Jorritsma werd bekend dat het ministerie niet genoeg geld meer heeft om het Rotterdamse project te financieren.

Door de aanleg van de HSL en de Betuwelijn is er niet genoeg geld meer voor de Beneluxtunnel. Een tekort van f. 30 tot f. 100 miljoen zorgt voor vertraging. Ook de tramlijn van Schiedam naar Vlaardingen loopt daardoor vertraging op. “De kosten zijn geregeld, de tijdsplanning is ook helder, alleen het bouwen komt door de komst van de HSL en Betuwelijn slecht uit”, aldus wethouder van Rotterdam, S. Van der Tak.

Het metrostation Schiedam-Centrum ligt op een cruciaal punt van het Beneluxtunnelproject, namelijk aan het eind. Hierdoor is het moeilijk te bepalen wanneer de bestekken voor de andere stations kunnen worden opgeleverd. “Voor sommige onderdelen zijn al vergunningen afgegeven en is de bouw al begonnen”, vertelt de betrokken wethouder van Schiedam L. Hafkamp, “de tramlijn zou gelijktijdig met de metrolijn in 2002 opgeleverd worden, nu valt dat nog te bezien.” Voor de tramlijn zijn nog geen gunningen afgegeven.

Het grootste probleem zijn de rentekosten. “Hoe langer dit duurt, hoe meer rentekosten er gemaakt worden. Wij willen daar als regio niet voor opdraaien. We hebben daarom besloten het project stop te zetten, zodat we later niet voor financiele verrassingen komen te staan.”

De betrokken gemeenten zijn niet boos op minister Jorritsma: “Wij willen geld zien, zodat we verder kunnen. Boos word je op kinderen, niet op een minister. Het is een goed project en het Rijk ziet dat ook in, alleen is er op dit moment niet genoeg geld. Wij beginnen niet aan een project waarvan we later de rentekosten moeten betalen.”

Het metrostation Schiedam-Centrum, waarvoor voorlopig geen geld is. Het station is ontworpen door J. van Belkum van Arcadis Articom uit Amersfoort.

Reageer op dit artikel