nieuws

Vastzetten dakpannen niet alledaags

bouwbreed Premium

Het vastzetten van dakpannen tegen stormschade is in Italie nog lang geen alledaagse bezigheid. De fraaie Romaanse dakpannen en vlakke pannen met nonnenkap, liggen in al hun kleurigheid en verscheidenheid, los op het dak. Dat is in Bologna, waar de bouwbeurs SAIE97 heeft plaats gevonden, dan ook op verschillende plaatsen duidelijk zichtbaar. Op veel daken liggen de pannen schots en scheef of ontbreken er een aantal geheel. Vooral de daken, waarop vlakke pannen met daaroverheen de losse nonnenkappen liggen zijn zeer stormgevoelig. Deze daken komen overigens bijna alleen op landhuizen voor, vanwege de vrij hoge kosten door de ‘dubbele’ pannen.

In Nederland is het beveiligen van dakpannen tegen afwaaien inmiddels ook vastgelegd via het Bouwbesluit. Afhankelijk van de hellingshoek van het dak en de plaats waar de woning staat, moet een aantal dakpannen, dat nauwkeurig berekend moet worden, met panhaken worden vastgezet. In Italie worden de eisen echter ook steeds hoger en ook daar is de panhaak bij een aantal dakpanleveranciers doorgedrongen. Een voorbeeld daarvan is Edilfibro S.p.A, uit Arena Po in Italie. Deze heeft een zeer forse dakhaak voor het vastzetten van dakpannen op de markt gebracht. Om de behoorlijk in het zich blijvende dakhaak enigszins te maskeren en aan te passen aan de dakpankleur is de haak koperkleurig gemaakt.

Reageer op dit artikel