nieuws

Regio Amsterdam bouwt minder dure huurhuizen

bouwbreed Premium

In Amsterdam en de omliggende gemeenten zijn in 1996 500 dure huurwoningen gebouwd. In 1993 waren het er nog 2000. De teruggang komt doordat er tussen 1993 en 1997 weinig vraag was naar huizen met een huurprijs van f. 1000 per maand of meer.

Dit blijkt uit de resultaten van een onderzoek van het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA). Amsterdam, Almere en de grotere gemeenten rond de hoofdstad zoals Zaanstad en Purmerend doen mee aan het ROA.

De bouw van dure huurwoningen nam af, omdat een huis kopen voordeliger was dan huren. In Almere en Purmerend bleken huizen met een huurprijs boven f. 800 niet verhuurbaar. In de andere gemeenten ging het om woningen vanaf f. 1000 per maand.

De markt voor dure huurwoningen is inmiddels weer aangetrokken, melden makelaars uit de regio Amsterdam. Dit komt doordat enerzijds de koopprijzen van woningen sterk stegen en anderzijds de jaarlijkse huurverhogingen zijn afgevlakt. Op dit moment zijn in Amsterdam, Amstelveen en in het centrum van Hoofddorp zelfs woningen met een huurprijs van f. 1200 per maand goed te slijten. Hierdoor kunnen meer woningen in deze prijsklasse worden gebouwd.

Ook in de verkoopsector gaat het goed. Volgens het ROA kunnen in het gebied in een jaar tijd 7000 woningen worden verkocht. Het gaat voor 50% om de prijsklasse tot f. 250.000, voor 30% om prijzen tussen f. 250.000 en f. 350.000 en voor 20% om woningen boven f. 350.000. De bouw van Vinex-woningen in ROA-Zuid kan de afzetmogelijkheden nog vergroten.

Reageer op dit artikel