nieuws

NVM: Groeiende vraag naar kantoorruimte

bouwbreed Premium

De vraag naar goed geoutilleerde kantoren neemt sterk toe. De leegstand van kantoorgebouwen is daardoor teruggedrongen. Het aanbod van kantoorruimte verminderde vorig jaar met 14%.

Dit blijkt uit het marktonderzoek ‘Economische Regio’s’ dat in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is uitgevoerd. Het onderzoek richt zich op 30 economische regio’s. In alle regio’s hechten huurders en potentiele huurders van kantoren vooral waarde aan de kwaliteit van de kantoorruimten.

De groeiende vraag naar kantoren drijft tot op heden de huurprijzen niet in extreme mate op. De hoogste huren worden betaald voor Amsterdam WTC, Schiphol en Amsterdam Rembrandttoren. Hier varieren de huurprijzen tussen f. 600 en f. 800 per vierkante meter per jaar. Gemiddeld ligt de huurprijs van een kantoor tussen f. 200 en f. 300 per vierkante meter per jaar.

Bereikbaarheid

Volgens de NVM zullen de huurprijzen stijgen van kantoren die goed bereikbaar zijn en voldoende parkeerplaatsen hebben. “De combinatie station/snelweg met een tot in lengte van jaren gegarandeerde bereikbaarheid, zoals Amsterdam-Zuid, Amsterdam W.T.C., Schiphol, Maastricht-zuid, biedt de kantorenmarkt de meeste kansen”, aldus het onderzoek. Verder noemt de NVM kantoren naast NS-stations met intercityverbindingen als goed verhuurbare kantoorlocaties. De NVM verwacht dat de kantoorprijzen zullen dalen in de Achterhoek, Oost-Gelderland, de Liemers en Midden-Brabant. Er blijven overigens ook kantoorruimten die onverhuurbaar blijken. Deze liggen in wijken die slecht bekend staan en moeilijk bereikbaar zijn. De drie aantrekkelijkste vestigingsplaatsen voor winkels zijn Utrecht, Zuid-Limburg en Groot-Den Haag, terwijl de voor de overige bedrijfsruimten Groot-Den Haag, Groot-Amsterdam en Groot-Arnhem de aangewezen plaatsen zijn. Met winkelruimten gaat het overigens minder goed dan met kantoren. In grootstedelijke winkelcentra is vaak ‘te veel van hetzelfde’ en hierdoor verslechtert de markt.

Reageer op dit artikel