nieuws

Meer faillissementen in Duitse bouw

bouwbreed Premium

In de Duitse bouw wordt dit jaar gerekend op 4800 faillissementen. De klap komt het hardst aan in de nieuwe deelstaten waar het aantal bedrijfssluitingen ten opzichte van vorig jaar met 27 procent zal toenemen tot 2100.

Volgens het Hauptverband der Deutschen Bauindustrie in Bonn stabiliseert de situatie zich in het westen van het land waar dit jaar naar verwachting evenals in 1996 om en nabij 2700 bouwbedrijven failliet verklaard zullen worden.

De bouwbond rekent, op grond van de orderportefeuilles, dat de investeringen in de bouw in het westen met 1,5 procent en in het oosten met 3,5 procent verminderen. De werkgelegenheid in de Duitse bouw daalt dit jaar met andermaal 110.600 tot 1,2 miljoen.

Ook het onderzoeksinstituut Info signaleert in de nieuwe deelstaten verdere inkrimping. Op grond van een enquete onder 720 bedrijven wordt dit jaar 1,8 miljard DM geinvesteerd. Dit bedrag is slechts de helft van het niveau dat bereikt werd in de topjaren 1992-1994.

Ten opzichte van 1996 raamt Info in het oosten van Duitsland een daling van de investering met zestien procent, vier keer zo veel als de voorspelling van de bouwbond.

Volgens de onderzoekers houden, vanwege de talrijke saneringsprogramma’s voor huurwoningen, afbouwbedrijven en installateurs relatief goed het hoofd boven water, ook al is op dit deelterrein sprake van vijf procent minder omzet.

Reageer op dit artikel