nieuws

Masterplan Zuidas in Amsterdam vastgesteld

bouwbreed Premium

De plannen voor het Zuidasproject in Amsterdam gaan de laatste ronde van besluitvorming in. Het enorme project behelst de ontwikkeling van het gebied aan weerszijden van de snelweg A10 ter hoogte van De Boelelaan. Donderdag is het definitieve Masterplan vastgesteld.

Het Zuidasgebied is zeer in trek bij het bedrijfsleven. Er is echter niet zoveel ruimte voor uitbreiding, omdat de ringweg een forse barriere in het gebied vormt.

Het Bestuurlijk Overleg Zuidas kiest ervoor alle infrastructuur ondergronds aan te leggen, volgens het zogenoemde dokmodel. Daar hangt wel een prijskaartje aan. Eerder was daarvoor al een bedrag van f. 1,9 miljard genoemd.

Naast het dokmodel ontwikkelt de gemeente Amsterdam ook een stapelmodel. “Dit is een model met de railinfrastructuur deels boven en deels onder de grond”, aldus een toelichting van de gemeente.

Mocht het dokmodel of een combinatie van dok- en stapelmodel onhaalbaar blijken, dan zal de gemeente het masterplan herzien.

Lange termijn

Volgens het Masterplan duurt de ontwikkeling van het Zuidasgebied nog zeker twintig jaar. Met de plannen wordt ingespeeld op de voorgenomen Rijksinvesteringen in de infrastructuur. Het plan gaat nog naar de drie betrokken stadsdelen (Buitenveldert, Rivierenbuurt en Zuid). Eind november is er een inspraakavond en daarna gaat het nog naar de gemeenteraad.

Makelaars kopen momenteel op grote schaal grond op in het Zuidasgebied om die later met hoge winsten aan de gemeente te kunnen verkopen. De gemeente wil tegen de grondspeculatie juridische maatregelen nemen.

Reageer op dit artikel