nieuws

Kopstukken Bouygues schuldig aan verduisteren f. 5 miljoen

bouwbreed Premium

In een nieuwe aflevering van het juridische feuilleton rond het bouwconsortium Bouygues zijn president directeur generaal Martin Bouygues, Patrick LeLay, directeur van TF1 (het commerciele televisienet en eigendom van Bouygues) en Patrick Leleu, directeur van Bouygues Telecom, in staat van beschuldiging gesteld. In totaal werd een bedrag van f. 5 miljoen verduisterd.

De kopstukken van Bouygues hebben tussen 1993 en 1995 op kosten van de zaak diverse werkzaamheden laten uitvoeren in hun woningen of die van familieleden. Ook al heeft Martin Bouygues zijn eigen huis niet laten opknappen, als president directeur van de groep is hij verantwoordelijk voor het geven van de illegale gratificaties.

Sinds het begin van het onderzoek zijn twintig kaders van Bouygues alsmede de betrokken onderaannemers in staat van beschuldiging gesteld. Evenals de manager van de firma Master Build, een bouwbedrijf dat de valse rekeningen voor ‘werkzaamheden op het hoofdkantoor’ verschafte.

Bouygues mag zich het grootste bouwconsortium van Europa noemen en wenst dit duidelijk te blijven. Het miljoenenbedrijf is dan ook betrokken bij een lange reeks juridische onderzoeken naar het verdwijnen van firmagelden ten gunste van politieke doeleinden en het geven van steekpenningen bij bouwcontracten.

Afgelopen februari werden Martin Bouygues en Patrick Lelay reeds in staat van beschuldiging gesteld en in hechtenis genomen voor het betalen van fictieve rekeningen ( f. 6,66 miljoen) in verband met de toekenning van aanbestedingen in de Parijse regio. Vorige maand volgden de directeuren van Bouygues Offshore en de algemeen directeur van Saur, twee filialen van de groep.

Een week geleden werd bekend dat voormalig burgemeester van Lyon, Michel Noir, in 1989 f. 333.333 van Bouygues had ontvangen om zijn verkiezingscampagne te financieren.

De Groene kandidaten hadden Bouygues destijds beschuldigd van het betalen van steekpenningen om het contract voor de bouw van de ringweg rond de stad Lyon binnen te halen.

Reageer op dit artikel