nieuws

Kleine Deense bouwers boeken nauwelijks winst

bouwbreed Premium

Het gaat niet goed met de Deense bouwbedrijven. Uit een analyse van werkgeversbond BYG blijkt dat 25 procent van de kleine en middelgrote ondernemingen in 1996 met verlies heeft gedraaid. Tien procent heeft bovendien geen eigen vermogen meer.

Chefeconoom Jesper Nielsen noemt deze situatie dramatisch en vreest massale sluiting bij het omslaan van de conjunctuur in de verkeerde richting. De omzet steeg vorig jaar in vergelijking met 1995 met ruim 9 procent, maar de winstmarges bleven gelijk.

Drie op de vier aannemers boekten helemaal geen winst, maar gemiddeld bedroeg de winst niettemin f. 0,12 miljoen; 40 procent meer dan in het voorafgaande jaar. Volgens BYG was dat uitsluitend te danken aan de vergroting van het volume. Het gemiddelde uurloon van een gediplomeerde bouwvakker steeg met 4,5 procent naar f. 66 exclusief btw. De analyse is gebaseerd op onderzoek van de boeken van 600 bedrijven.

Reageer op dit artikel