nieuws

Imtech door overname grootste Nederlandse installatieconcern

bouwbreed

Internatio-Muller (IM) heeft werktuigbouwer Rud. Otto Meyer KG in Duitsland overgenomen. IM-onderdeel Imtech wordt door deze aankoop het grootste technische installatieconcern in Nederland met een omzet van circa f. 2,5 miljard. Imtech en Rud. Otto Meyer gaan nu de concurrentie aan met ABB, Siemens en GEC.

“Imtech zoekt steeds hogere marktsegmenten op, dat is onze strategie. Imtech is sterk in elektrotechniek en Rud. Otto Meyer (ROM) heeft in Duitsland een toppositie op het vlak van de werktuigbouw. Door de overname zijn we nu veel beter in staat grote multidisciplinaire projecten naar ons toe te halen,” meldt Imtech-directeur, dr.ir. R. (Rene) J.A. van der Bruggen, in een toelichting op de aankoop. “Doordat we in hogere segmenten komen, krijgen we te maken met andere concurrenten, zoals Siemens, ABB en GEC. Onze groei is er niet op gericht deze bedrijven in omzet voorbij te streven, maar om grote projecten naar binnen te halen waar ook zij op tenderen. Als Imtech/ROM maken we gewoon meer kans om gecompliceerde opdrachten bij NAM of Shell binnen te halen.”

Omvang

Opdrachtgevers gaan er steeds vaker toe over problemen door een onderneming te laten oplossen. NAM is daar een voorbeeld van. De laatste drie grote contracten werden neergelegd bij consortia die alle kennis aan boord hebben. Het apart aanbesteden van bouw, elektro, werktuigbouw en andere diensten vindt steeds minder vaak plaats. Van der Bruggen: “Als je op deze ontwikkeling wilt inspelen moet je omvang hebben. We zijn in Nederland wel groot, maar internationaal hebben we een te smalle positie. Op Europese schaal stellen we niets voor. Als we voor Philips bijvoorbeeld een chipfabriek moeten bouwen zijn we als Imtech te klein. Nu nemen we gewoon ROM mee. Dus bij de grote multidisciplinaire projecten moeten we vanaf volgend jaar op de shortlist staan van alle grote internationale opdrachtgevers.”

De nieuwe combinatie is ook veel beter in staat grote utilitaire projecten naar zich toe te halen. De component elektrotechniek/ werktuigbouw (E/W) in kantoren neemt steeds verder toe. Van der Bruggen: “De component E/W in het nieuwe kantoor van ABN- Amro maakt 40 procent uit van de bouwsom. Volgens onze schattingen neemt dat alleen nog maar toe.”

Zie ook pagina 5: ‘Completer IM’

Reageer op dit artikel