nieuws

Hydroburst-systeem voor het breken van buisleidingen

bouwbreed Premium

Vermeers reeks accessoires voor het breken van buizen is uitgebreid met het HB38 Hydroburst-systeem. Dit systeem is speciaal ontworpen om buizen tot een lengte van 100 meter en een diameter van 50 tot 180 mm te breken. Het systeem is bij uitstek geschikt voor renovatie van onder meer waterleidingen.

Om een oude buis weg te breken worden boorstangen door de bestaande leiding getrokken tot aan het eindpunt dat zich doorgaans bij een controleput of uitgangspunt bevindt. Aan de boorstangen zijn een mes in de vorm van een V en een expander bevestigd. Terwijl de hydraulische installatie de boorstangen terugtrekt, ‘breekt’ als het ware de buis zijdelings weg. Het mes snijdt de oude buis in stukken, die vervolgens door de expander in de omliggende grond wordt geduwd. Tegelijkertijd wordt nieuwe buis achter de expander aan door de gebroken pijpleiding gevoerd.

Met het Hydroburst-systeem kunnen alle typen buizen geinstalleerd worden. Een polytheen buis kan direct vanaf een rol geinstalleerd worden zodat hij niet vooraf gelast of klaargelegd hoeft te worden. De nieuw te plaatsen buis kan groter zijn dan de bestaande en kan ofwel dienen als mantelbuis of als de nieuwe leiding zelf.

Ondanks zijn afmetingen van 1,4 x 0,46 meter is het Hydroburst-systeem voldoende krachtig. de installatie is uitgerust met een Perkins driecilinder, watergekoelde dieselmotor die een vermogen levert van 16,5 kW. Dit vermogen kan worden omgezet in een trekkracht van 27.665 kg. Door zijn compacte bouw is de Hydroburst bij uitstek geschikt voor werk in relatief kleine putten. Zo worden omliggende voorzieningen niet geraakt en kan schade en overlast tot een minimum beperkt worden.

Het betreft hier een productief systeem daar er meerdere handelingen tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd. Terwijl de ene buis gebroken wordt, worden er reeds nieuwe boorstangen in positie gebracht om de volgende buis te breken. Deze boorstangen zijn korter dan 1,20 meter, zodat het systeem door een man bediend kan worden. Daarnaast is een uitgebreide reeks accessoires verkrijgbaar. Er is een alom toenemende behoefte aan het herstellen van voorzieningen welke zijn aangetast door slijtage, het binnendringen van wortels en verzakkingen. Dit geldt vooral voor rioleringen en water- en gasleidingen. Het breken van buizen om bestaande pijpleidingen te vervangen is een efficiente en milieuvriendelijke oplossing, waarbij landschap en verkeer niet gestoord worden.

Reageer op dit artikel