nieuws

Geluidsscherm levert zonnestroom

bouwbreed

Langs de A9 bij Ouderkerk aan de Amstel worden de eerste zonnepanelen op een geluidsscherm gemonteerd. Het scherm, dat het verkeerslawaai moet tegenhouden voor 700 woningen in het plan Benning, zal over de volle lengte van 1650 meter worden voorzien van zonnepanelen. De opgewekte stroom wordt via een inverter omgezet in 220 Volt wisselstroom. Aan het project is een onderzoeksprogramma gekoppeld om de betrouwbaarheid van deze inverters te testen. De 2160 panelen produceren 176.000 kWh aan energie, genoeg om honderd woningen van elektriciteit te voorzien.

Bij de totstandkoming van het scherm werkte Bouwfonds Woningbouw samen met het energiebedrijf ENW. Het ontwerp is van Grontmij West. De Europese Unie en de Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu (Novem) verleenden subsidie.

Reageer op dit artikel