nieuws

Geluidsgolven creeren rustige werkomgeving

bouwbreed Premium

Luidsprekers boven het systeemplafond met een totaal willekeurig spectrum aan geluidsgolven kunnen in kantoren zorgen voor een rustige omgeving. Uit de luidsprekers moet geluid komen dat geen enkele betekenis heeft voor de gebruikers van het kantoor.

Op basis van dit gegeven heeft Ontario Ltd. het gepatenteerde Scamp-systeem ontwikkeld. Het wordt in Nederland geimporteerd door Technisch Bureau Merford BV te Gorinchem. Het Scamp-systeem bestaat uit verschillende modellen luidsprekers, die ondersteboven op het systeemplafond worden bevestigd. Ze verspreiden een willekeurig geluidsspectrum (het ‘maskeerspectrum’) in het plenum boven het plafond. De gebruikers van het kantoor horen dit geluid niet bewust, maar het maskeert allerlei andere geluiden wel.

In een kantoor met het Scamp-systeem zijn bijvoorbeeld gesprekken alleen verstaanbaar binnen een gebied met een straal van 4 tot 5 meter. Het ‘maskeerniveau’ van het systeem is aanpasbaar met een afstandsbediening of een programmeerbare ‘timer’. De versterker die bij het Scamp-systeem hoort is in staat om acht kantoorgebieden te voorzien van verschillende ‘maskeerspectra’. De spectra kunnen worden aangepast aan de soort geluiden, die op de verschillende afdelingen het meest voorkomen. Dat kunnen bijvoorbeeld de geluiden zijn van computers, telefoongesprekken of de airconditioning.

Volgens de importeur is het systeem een goedkope oplossing voor hinderlijke geluiden in kantoren. In sommige gevallen kan de aanschaf zelfs opwegen tegen de besparing op andere installaties, zoals de airconditioning.

Reageer op dit artikel