nieuws

Geen vaste maten meer voor compartimentering

bouwbreed Premium

Er worden geen vaste maten meer gehanteerd voor het compartimenteren van gebouwen, waarin brandbare stoffen worden opgeslagen. De compartimenten mogen soms groter zijn dan voorheen. In de meeste gevallen worden ze echter kleiner.

Dat werd duidelijk tijdens een studiemiddag, georganiseerd door Ytong Nederland BV te Vuren. Het bedrijf is fabrikant en leverancier van elementen van cellenbeton voor onder andere brandwerende wanden.

Volgens een woordvoerder is Ytong niet ongelukkig met de nieuwe regels, want over het algemeen worden de compartimenten kleiner. De vraag naar wanden van cellenbeton zal daardoor toenemen.

Ytong hield de studiemiddag om een dertigtal architecten en constructeurs aan den lijve te laten ervaren dat een cellenbeton wand van 150 millimeter dik ongevoelig is voor de hitte van een brand. Voor de gelegenheid had Ytong een proefgebouw met twee compartimenten op het eigen tasveld gebouwd. De brandweer Lingewaal hield toezicht.

Geen echte brandproef

In een van de compartimenten werden pallets verbrand. De bezoekers konden in het andere compartiment constateren, dat de temperatuur van de tussenwand aan hun zijde niet hoog opliep. Overigens voldeed de brand niet aan de eisen voor een echte brandproef, waarbij de temperatuur volgens een bepaalde kromme moet toenemen. Zulke proeven zijn eerder wel bij TNO Bouw uitgevoerd. De conclusie daarvan was, dat de wanden van Ytong cellenbeton een brandwerendheid hebben tot 360 minuten.

Tijdens de studiemiddag gaf ir. C.D.J. Cieraad van ingenieurs- en adviesbureau Save te Apeldoorn een lezing over de regelgeving. Hoewel er geen formele regels zijn, wordt in de praktijk gebruik gemaakt van de uitgave ‘Beheersbaarheid van brand’.

Voorgestaan beleid

Het boekje bevat de regels uit het rapport, dat ingenieurs- en adviesbureau Save twee jaar geleden heeft opgesteld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van VROM. De regels zouden deel moeten gaan uitmaken van fase 2 van het Bouwbesluit.

“De inhoud van het boekje is geen formele regelgeving, maar op dit moment wel het voorgestane beleid”, aldus Cieraad. “Het gaat over de grootte van compartimenten en over de eisen die eraan gesteld moeten worden. De brandweer is het bevoegd gezag en die maakt gebruik van deze uitgave.”

Volgens Cieraad kunnen de compartimenten in veel gevallen groter dan men gewend was. Dat hangt af van de hoeveelheid en soort brandbaar materiaal, dat in het compartiment ligt opgeslagen. Er worden daarom geen vaste maten meer gehanteerd.

Het boekje ‘Beheersbaarheid van brand’ kost f. 15 en is te bestellen bij het Logistiek Centrum van de Directie Brandweer te Zoetermeer, fax (079) 3614986.

Reageer op dit artikel