nieuws

Drenthe onderzoekt alle provinciale gebouwen op asbest

bouwbreed Premium

In Drenthe is een onderzoek gelast door Gedeputeerde Staten naar de aanwezigheid van asbest in alle gebouwen van de provincie. Aanleiding tot de actie is de vondst van kankerverwekkend (spuit)asbest vorige week in een deel van het Provinciehuis in Assen. Zowel de Statenhal als de Ontvangsthal in dit pand zijn toen direct afgesloten.

Het spuitasbest blijkt in de jaren zeventig te zijn gebruikt als isolatie in de afdekruimten boven de plafonds. Uitgebreide metingen hebben uitgewezen dat zich in de lucht geen asbestdeeltjes bevinden. Eind deze week worden de uitkomsten bekend van de ‘veegmonsters’ die onder meer onder de vloer zijn genomen.

GS zal drie aannemers benaderen voor een offerte voor het verwijderen van spuitasbest in de dakopbouw van de statenzaal. Voor alle zekerheid zal het hele gebouw nu worden onderzocht op de aanwezigheid van asbest en zal uit het ketelhuis een asbestplaat worden verwijderd.

In verband met de werkzaamheden zullen Provinciale Staten op 3 en 5 november vergaderen in een motel in Assen. Het is nog onduidelijk waarheen de verschillende statencommissies uitwijken.

Reageer op dit artikel