nieuws

Completer IM-concern laat oog op Belgie vallen

bouwbreed Premium

De laatste grote onafhankelijke werktuigkundige installateur in Duitsland is in handen gevallen van Internatio-Muller. De 28 nazaten van Rud. Otto Mayer hebben tijdens de maandenlange onderhandelingen een traan moeten wegpinken. De aanhouder wint. Door de verwerving wordt het Rotterdamse handels- en technologieconcern completer. Binnen een halfjaar moet IM ook in Belgie op de kaart staan.

Internatio-Muller (IM) voert voor haar technische werkmaatschappij Imtech een twee sporen beleid. Via het rijgen van kralen haalt men hoog gespecialiseerde ondernemingen binnen. De achterliggende periode nam IM de kleine IT-bedrijven Turnkiek en WPS over. “Met een aankopen als Rud. Otto Meyer koop je omzet en productie dat is nodig om de groep technische installaties omvang te geven,” verklaarde drs. P.J. Groenenboom, voorzitter raad van bestuur Internatio-Muller, gisteren in een toelichting op de overname van Rud. Otto Meyer (ROM). “Het doel van het rijgen en omzet/productie kopen is de vorming van een technische systeem integrator die tot de top vier van de Benelux en Duitsland behoort.”

In Duitsland is ROM marktleider met technische systemen voor gebouwen, industrieen en schepen. Imtech biedt deze activiteiten op veel kleinere schaal aan via Van Buuren-Van Swaay. Volgens Groenenboom is er daardoor nauwelijks sprake van overlap. “De twee bedrijven vullen elkaar goed aan. Voor ROM komt de aankoop goed uit omdat men bezig was elektrotechniek te gaan opbouwen.”

Met de verwerving verdubbelt de omzet van Imtech tot circa f. 2,5 miljard. ROM had vorig jaar een omzet dan DM 1,126 miljard en Imtech noteerde f. 1,155 miljard. Alleen was Imtech aanzienlijk winstgevender. Als gevolg van de ingestorte bouwmarkt en een kostbaar avontuur in het voormalige Oost-Duitsland worden er als sinds 1994 geen winsten meer gemaakt. De herstructereringen en de aanpak van de structuur kosten de onderneming uiteindelijk miljoenen marken. Dat was mede de aanleiding om op zoek te gaan naar een sterke financiele partners. Het verlies van ROM over 1996 was DM 3,8 miljoen. IM verwacht dit jaar een klein verlies voor ROM. Groenenboom: “Over 1998 komen we zeker in de plus. De orderportefeuille heeft een omvang van DM 1 miljard. De timing van de aankoop lijkt gunstig nu het dieptepunt van de Duitse bouwconjunctuur is gepasseerd. Daarnaast was het onmogelijk geweest een dergelijk bedrijf drie geleden te kopen; veel te duur.”

Duitsland

Imtech is door de aankoop nu zeer prominent aanwezig in Duitsland. Op gebied van werktuigbouw (WTK) heeft men een marktaandeel van 14 procent. In Belgie stelt de onderneming nog weinig voor. WTK heeft een marktaandeel van 5 procent, maar elektrotechniek is nul. Duidelijk is dat het bedrijf daar niet tevreden mee is. Er valt in 1998 aankopen te verwachten. “Er moeten naarstig een of twee bedrijven erbij komen in Belgie,” aldus dr.ir. R.J.A. van der Bruggen, sectordirecteur Imtech. “Binnen een halfjaar moet dat concreet worden. Het probleem hier is dat de grote WTK- en E-bedrijven niet zijn te kopen. Het wordt kralen rijgen.”

Reageer op dit artikel