nieuws

Cao-partijen subsidieren aanschaf hulpmiddelen FNV wil heel snel lichter werk voor stukadoors

bouwbreed Premium

Het werk van stukadoors moet zo snel mogelijk gezonder. Driekwart van de stukadoors zegt het werk te zwaar te vinden. De helft van hen klaagt over rug-, nek-, spier- en gewrichtspijn. Het ziekteverzuim is hoog en veel stukadoors verdwijnen vroegtijdig in de cao. Redenen genoeg voor de bouwbond FNV om vandaag in Utrecht een campagne voor lichter werk in deze branche te starten.

Voorzitter J.J.F. van de Kant van het Bedrijfschap STS, presenteert vandaag op de Demonstratiedag (voor lichter materiaal) in de Jaarbeurs te Utrecht een door cao-partijen ontworpen subsidieregeling. Die moet het aanschaffen bevorderen van hulpmiddelen, machines en apparaten.

Voor de regeling is een bedrag van f. 1 miljoen beschikbaar, afkomstig van overtollige gelden uit het aanvullingsfonds WW.

De regeling voorziet in een subsidie van 10% van de aanschafprijs excl.btw van hulpmiddelen met een minimumbedrag van f. 300 en een maximale subsidie van f. 15.000 per aanschaf. Per bedrijf kan maximaal voor in totaal f. 25.000 subsidie worden verstrekt. Voor enkele hulpmiddelen geldt een afwijkende regeling.

Een commissie van deskundigen uit de branche heeft achttien van deze hulpmiddelen voor subsidie voorgedragen. Het bedrijfschap heeft ze alle achttien beschreven in ‘De Lichter Werk Krant’, die in een oplage van 13.000 stuks is gedrukt en aan bezoekers van de Demodag zal worden uitgereikt.

Alternatief denkbaar

De te subsidieren materialen en hulpmiddelen varieren van een aluminium metselprofiel en oogbeschermingsbril (kosten f. 60 tot f. 80) en pompen en machines voor diverse werkzaamheden tot en met de aanschaf van een mobiele multifunctionele unit voor het verspuiten van gips en andere mortelen, waarvoor tussen de f. 135.000 en f. 160.000 moet worden neergeteld.

Het bedrijfschap laat weten dat wanneer een bepaalde toepassing of alternatief volgens gebruikers ten onrechte niet op de lijst van subsidiabele producten is opgenomen, dit kan worden gemeld. De deskundigencommissie zal dan bepalen of dat alternatief alsnog aan de regeling kan worden toegevoegd.

Lichtere blokken

De bouwbond FNV weet nog te melden dat op de Demodag een contract zal worden gesloten met gipsblokfabrikant Gibo in Utrecht en Isolava uit Kortrijk, waarin de ondernemingen beloven het gewicht van de gipsblokken per 1 oktober 1998 te verlagen van 28 naar 21 kilo.

Met deze campagne wil de bouwbond bereiken dat binnen een jaar alle stukadoorsbedrijven in Nederland apparaten hebben aangeschaft die het werk lichter maken. Bedrijven die uiteindelijk weigeren het werk van de stukadoor te verlichten, zullen door de bond worden aangegeven bij de Arbeidsinspectie. De bond verwacht dat die dan bij het betreffende bedrijf op maatregelen zal aandringen. Ook sluit de bond juridische stappen niet uit.

Reageer op dit artikel